Srbija

Ugašeno javno preduzeće da bi se osnovalo isto takvo, novo: Presipanje iz šupljeg u prazno

Izvor: Portal Pressek (Foto M.J.)

Beogradski glas – Gradska vlast u Smederevu donela je odluku o likvidaciji Turističke organizacije i sve njene poslove prenela u nadležnost novoosnovanog javnog preduzeća „Smederevska tvrđava“. Osim posla, „Tvrđava“ je preuzela i tri četvrtine zaposlenih nekadašnje Turističke organizacije.

Iako je vladajuća većina u Smederevu na sednici Skupštine grada 20. novembra 2016. godine donela odluku o osnivanju novog javnog preduzeća „Smederevska tvrđava“, ono pod istim nazivom i matičnim brojem postoji u registru Agencije za privredne registre još od februara 2012. godine.

Otkazi onima bez knjižice

Na sajtu Agencije ne postoji nijedan dokument koji bi ukazao na stečaj, likvidaciju ili privremeni prekid rada ovog preduzeća, a zanimljivo je da postoji rešenje kojim se na mesto v. d. direktora „Smederevske tvrđave“ 25. novembra 2016, pet dana posle sednice, imenuje Goran Jovšić.
Osim nejasnoća oko vremena osnivanja ovog preduzeća, nije baš najjasnija ni namera smederevskih vlasti da u gradu, koji je tada imao već devet javnih preduzeća i za njihov rad izdvojio preko 80 miliona dinara, osnuje još jedno. Naročito zato što je posao koji sada obavlja JP „Smederevska tvrđava“ identičan onom koji je do njenog osnivanja obavljala Turistička organizacija Smederevo. Ipak, na pomenutoj sednici odbornici vlasti usvojili su odluku o likvidaciji Turističke organizacije, a umesto nje osnovali novo javno preduzeće.

Ne samo da je „Tvrđava“ nastavila da radi posao koji je do tada sprovodila Turistička organizacija već je novo javno preduzeće preuzelo i 17 zaposlenih iz firme koja je otišla u likvidaciju. Preostalih šestoro radnika ostalo je bez posla i prava na otpremninu. Zanimljivo je i da je novi v. d. direktora „Tvrđave“ postao Jovšić, koji je 20 godina radio u Turističkoj organizaciji Smederevo, što kao turistički vodič, što kao član Upravnog odbora.

Izgleda da ovaj potez gradske vlasti nije bio najjasniji ni opoziciji u Smederevu, koja je još na sednici na kojoj je ovo preduzeće osnovano iznela niz kritika na rad lokalne uprave. Naime, predstavnici Demokratske stranke konstatovali su tada da je vlast na prethodnoj sednici usvojila strategiju razvoja turizma u gradu i da tada nije bilo nijedne reči o osnivanju novog javnog preduzeća.

Najviše zamerki opozicija je imala na nejasne kriterijume po kojima je odlučivano ko će ostati bez posla, a ko ne, ističući da su zaposlene od otkaza čuvale jedino članske karte Srpske napredne stranke.

Bez prihoda a trošili

Odluka gradske vlasti o osnivanju novog javnog preduzeća čudi i sa finansijske strane, budući da su sva preduzeća koja funkcionišu pod okriljem Grada u velikim dugovanjima, uprkos velikim subvencija koje Smederevo izdvaja u te svrhe.

JP „Smederevska tvrđava“ bar tokom prve godine postojanja nije dobila subvencije iz Gradske uprave, a iz ovog preduzeća nisu mogli da nam odgovore koliki su bili prihodi i rashodi tokom 2017. jer još uvek nisu sastavili završni račun za tu godinu. Međutim, finansijski izveštaj za prethodnu, 2016. godinu pokazuje da ovo preduzeće nije imalo prihoda, što je logično budući da je osnovano tek krajem novembra, ali pokazuje 351.000 dinara poslovnih rashoda.

Taj novac potrošen je za plate zaposlenih – 181.000 i za troškove amortizacije – 170.000 dinara. Nejasno je na koji su način ti troškovi finansirani jer preduzeće nije imalo prihode i nije dobilo subvencije iz Gradske uprave.

U njemu je sada zaposleno 14 radnika, koji se bar prema šifri delatnosti bave zaštitom i održavanjem nepokretnih kulturnih dobara, kulturno-istorijskih lokacija, zgrada i sličnih turističkih spomenika. Oni su tako npr. preuzeli organizaciju manifestacije „Smederevska jesen“, koja je ove godine organizovana 130. put i tokom tri dana ugostila oko 250.000 ljudi.

Cena ulaznice u Smederevsku tvrđavu je 120 dinara, dok je povlašćena karta za penzionere, učenike i studente 60 dinara. Posetioci mogu da angažuju i turističkog vodiča, čija tura od 30 minuta kroz Mali grad košta 500 dinara, dok dvaput duža tura kroz Veliki i Mali grad unutar Tvrđave staje 1.000 dinara. Jasno je da sa ovim prihodima preduzeće ne može da se izdržava, pa ćemo videti kako će i da li će preživeti bez subvencija iz gradske kase tokom 2018. godine.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!