Srbija

Šta se krije iza kineske investicije u Zrenjaninu: Usred plodne njive niče toksična fabrika auto guma

(Beogradski glas) – Kompanija Šandong Linglong gradi fabriku automobilskih guma bez Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i to u Vojvodini na njivama prve i druge klase, u neposrednom okruženju drugih oranica, pašnjaka i voćnjaka, navodi organizacija Građanski preokret.

Sve ovo se dešava u trenutku kada Zrenjaninci iščekuju trajno rešenje problema pijaće vode.

Oni su na svom Jutjub kanalu objavili video na kome se jasno vidi lokacija na kojoj se gradi fabrika guma.

U izveštaju iz katastra koji je objavljen na sajtu ove organizacije, navodi se da su parcele na kojima Šandong Lilnglog gradi fabriku automobilskih guma kategorisane kao njive prve i druge klase.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj je tek 10. maja ove godine izdao Potvrdu o prijavi radova investitoru Linglong koji namerava da izgradi fabriku automobilskih guma u Zrenjaninu.

Iz potvrde Sekretarijata se vidi da je prijavljeni početak izvođenja radova 16. maj 2019. godine, što potvrđuje da su svi dosadašnji radovi na gradilištu izvedeni protiv propisa, odnosno pre podnete prijave i pre potvrde nadležnog organa vlasti.

Izgradnja toksične fabrike auto guma i to usred plodne njive može imati ogromnog negativnog uticaja na životnu sredinu i okolinu, a ostaje da vidimo da li će struka i ovo prećutati kako bi predsednik Srbije mogao pompezno da najavi još jednu novu investiciju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač