Srbija

Priština obeležava 20 godina od ulaska Kfora, učestvuju Klinton i Olbrajt

Beogradski glas (Beta) – Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Klinton izjavio je u Prištini, na obeležavanju 20 godina od ulaska KFOR-a na Kosovo, da je Amerika dosledno podržavala Kosovo u protekle dve decenije, bez obzira na to koja stranka vodi Belu kuću ili Kongres.

On je rekao da narod Kosova treba da bude zahvalan zbog činjenice da su tokom 20 godina posle rata živeli „u miru i harmoniji“, a takodje je pohvalio kosovske lidera da su „obavili ogroman posao“.

„Doneli ste mir čitavoj generaciji tokom 20 godina nakon rata. Kada ste proglasili nezavisnost Kosova, američki predsednik Džordž Buš je to znao. Od tada ste razvili slobodne izbore, stvorili ste pravdu i ostvarili ekonomski razvoj“, rekao je Klinton.

Prema njegovim rečima, sa problemima sa kakvim se Kosovo danas suočava, suočavaju se i u drugim zemljama,  jer niko nije u potpunosti rešio sve probleme.

Bivša američka državna sekretarka Madlin Olbrajt je rekla da gradjani Kosova imaju razloga da budu ponosni.

Ona je rekla da odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka odluka, ali da se u svetu pokazalo šta je moguće kada se „diplomatija i snaga okupe“.

„Taj 12. jun je temelj našeg identiteta kao gradjana, kao naroda, kao Kosova, kao neodvojivog dela Evrope i Zapada“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

On je, zahvaljujući gostima, rekao da će Kosovo uvek biti zahvalno za „ispravnu i iskrenu“ odluku u proleće 1999. godine. 

„Želimo da postanemo članica Evropske unije i NATO pakta. Mi se hvalimo da smo danas najproamerički i proevropski narod u ovim delovima sveta. Ali, mi smo ubedjeni da zajedno moramo i možemo brže da idemo ka integraciji Kosova u Severnoatlantski savez i Evropsku uniju. Mi to zaslužujemo“, rekao je Tači.

Na manifestaciji su govorili i premijer i predsednik kosovskog parlamenta kao i pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Medju gostima su i bivši predsednik Hrvatske Stipe Mescić, predsednik i premijer Albanije, Iljir Meta i Edi Rama, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i političkog života na Kosovu.

Za danas je planirana i „Povorka za slobodu“, otkrivanje biste Medlin Olbrajt na trgu koji nosi njeno ime, potom da se zasadi 50 stabala na Trgu Bila Klintona i održi medjunarodna konferencija „20 godina slobode – Jedna vizija održivog mira“.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač