Srbija

Nije viđeno ni u Monti Pajtonu, ali jeste u Srbiji: Siromašna opština Lebane kupuje dve kamile!

Beogradski glas (Beta) – Odbornici Skupštine opštine Lebane usvojili su plan i program rada Turističke organizacije Lebana (TOL) za 2019. godinu, kojim se, izmedju ostalog, predviđa kupovina dve kamile, potvrđeno je Beti.
Odbornicima nije obrazložena ova odluka, budući da je rasprava po svim tačkama dnevnog reda trajala samo 10 minuta, a kako je Beti potvrdio jedan od odbornika, niko nije ni tražio obrazloženje za ovako neobičnu odluku.

Opština Lebane, jedna od najsiromašnijih u Srbiji, nema zoološki vrt.

Predsednik Skupštine opštine Srđan Jović i predsednik opštine Ivan Bogdanović nisu se javljalji na poziv Bete, a direktor TOL Bojan Jović, čiji je rodjeni brat odbornik, a zet njegovog brata predsednik opštine, na pokušaj pitanja: Zašto se kupuju kamile, odgovorio je samo: „Važi“ i spustio slušalicu.

Jedan od opštinskih većnika rekao je nezvanično Beti da se kamile kupuju za razvoj turizma, vezano za arheološki lokalitet Justinijana Prima odnosno, Caričin grad.

„Planiraju da prošire ponudu, da turistima ponude obilazak lokaliteta na kamilama s obzirom da su areheolozi pre nekoliko godina tu pronašli kosti kamile“, kazao je ovaj većnik.

Medjutim, Caričin grad je pod zaštitom države, a njime upravlja Narodni muzej Leskovca u kome su, takodje nezvanično, rekli Beti da na taj lokalitet sa tri velika mozaika može da hoda samo ljudska noga.

Odbornicima Skupštine opštine Lebane nije predočen ni trošak predvidjen za kupovinu kamila, medjutim, poznata je njihova cena na tržištu i ona se kreće oko 3.000 evra, s tim što se i za transport životinje plaća ista suma.

Avatar

Nikola Stankovic

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mirjana Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Mirjana
Guest
Mirjana

Ovo je vest za rubriku Verovali ili ne. Opština Lebane kupuje dve kamile u cilju promocije turizma. Sumnjam da je predsedniku opštine uopšte poznato da postoji Zakon o dobrobiti životinja, koji striktno propisuje uslove nabavke, držanja i ophodjenja sa egzotičnim životinja, koje ne smeju biti korišćene u radne svrhe. Član 58.
Ne mogu da se otmem utisku da je promociji kamila u Srbiji doprineo gospodin Palma iz Jagodine, pa je i žaba digla nogu da je potkuju i poželela kamilu u svom dvorištu.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas