Srbija

Nestalog 96-godišnjaka tražili četiri dana, psi tragači ga pronašli za tri sata

Beogradski glas (Beta) – Nišlija Nenad Stamenković (35), član tima „Animal rescue Serbia“, nedavno je iz napuštenog šahta u okolini Prokuplja spasao argentinsku dogu, ali pas je na žalost ubrzo preminuo jer je pre pronalaženja više od deset dana bio zarobljen pod zemljom.Stamenković je u proteklih godinu i po dana, koliko je deo organizacije „Animal rescue Serbia“, spasio na desetine pasa, mačaka i drugih životinja na jugu Srbije, a uz pomoć svog pasa pomogao je pronalaženje starijeg čoveka nestalog u okolini Niša.

On je dugo bio jedini obučeni spasilac životinja sa velikih visina, dubina i iz vode južno od Beograda, a u potom su mu se u tom poslu pridružile i Nišlijke Marija Stamenković i Paraskeva Nedeljković.

Stamenković nastoji da postane deo specijalnog tima „Animal rescue“ koji radi u celom svetu, a u medjuvremenu se zalaže da se u našoj zemlji psi u mnogo većoj meri uključe u pronalaženje nestalih lica.

„Psi imaju zaista neverovatne sposobnosti, mogu da se obuče za pronalaženje pasa i u lavinama i u vodi. U Hrvatskoj je pas, obučen da roni do četiri metra dubine, pronašao leš čoveka koji je nestao pre 12 godina. Pronašao ga je u olupini automobila na dnu reke“, kazao je Stamenković za Betu.

On je podsetio da je prošle godine, na poziv niškog vatrogasnog društva, učestvovao u pronalaženju čoveka starog 96 godina koji se izgubio u okolini Donje Vrežine.

„Četiri dana su ga svi tražili, a onda smo izašli nas četvorica, sa četiri psa i pronašli smo ga za tri sata“, rekao je Stamenković.

Kako je kazao, nakon više apela da se psi uključe u potragu za nestalim licima, Vatrogasno društvo iz Niša potpisalo je sa njim ugovor o spasavanju lica na području grada.

„Potrebno je da u narednom periodu veći broj pasa u Srbiji bude obučen za pronalaženje ljudi. U Nišu obučenog psa ima samo jedan moj prijatelj, ja i vatrogasna jedinica“, rekao je on.

Stamenkovićeva koleginica iz tima „Animal rescue Serbia“, advokat po struci, Marija Stamenković kazala je da bi naša zemlja, po uzoru na mnoge druge evropske zemlje, trebalo da formira posebnu službu koja će se baviti potragom za nestalim licima uz pomoć pasa, ali i registar lica koja su obučena za traganje za nestalim licima.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas