Srbija

Nemedicinsko osoblje u Kliničkom centru ne prima platu: Ni pomoć države ne pomaže

Izvor: Portal Pressek

Beogradski glas – Nemedicinsko osoblje, njih 134, već nekoliko meseci ne prima platu u Kliničkom centru Kragujevac, saznaje portal „Pressek“. Oni su poslednju isplatu primili početkom decembra. Nekoliko zaposlenih sa kojima smo razgovarali kažu da platu ne primaju mesecima, a da im je odnedavno „ukinut“ i prevoz. Reč je uglavnom o radnicima koji imaju ugovore na 24 meseca. „Danima, mesecima nas lažu za plate, molimo Vas da nam pomognete da izađemo iz ovog lavirinta“, rekla je jedna radnica Kliničkog centra za portal „Pressek“.

Naime, plate kasne zbog blokade računa 18. decembra prošle godine. Za njih je novac obezbeđen, ali plate ne mogu da budu isplaćene dok se račun ne deblokira.

„Novac je obezbeđen i čekamo deblokadu“, izjavio je direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović za TV „Prva“ i naglasio da je Inspekcija rada već delovala, a svi zaposleni će uskoro dobiti platu.

Klinički centar je u blokadi skoro dva meseca, a 12. februara preostali iznos duga bio je 33,1 milion dinara, saznaje portal „Pressek“. Rešenjem o izvršenju na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu, koje je ovoj ustanovi dostavljeno 18. decembra prošle godine, ukupan dug, sa kamatama i troškovima postupka, koji kragujevačka zdravstvena ustanova mora da plati iznosio je 182.765.400 dinara.

Vlada Republike Srbije donela je deset dana kasnije odluku da se kragujevačkom kliničkom centru uplati 95,5 miliona dinara kako bi deo duga bio isplaćen. Osnovni dug prema kompaniji „Velefarm VFB“ iznosio je 88,6 miliona dinara, a nastao je tokom 2010. i 2011. godine. Spor zbog neplaćenih lekova i medicinskog materijala ova kompanije pokrenula je 2015. godine.

U odgovoru koji na osnovu zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja dostavljen portalu „Pressek“ 25. januara navodi se da „trenutna finansijska situacija u kojoj se nalazi Klinički centar Kragujevac nije dovela u pitanje režim rada i pružanje kvalitetnih i kontinuiranih zdravstvenih usluga“.

Klinički centar najpre je u decembru negirao da dug postoji, a onda se, nakon što je na portalu „Pressek“ objavljen skrinšot sa sajta Narodne banke Srbije, oglasio saopštenjem.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas