Srbija

Gradonačelnik za govornicom boravio šest sati: Fidel Kastro s Nišave

Piše: Marko Smiljković

Beogradski glas – Gradska skupština u Nišu je verovatno jedino takvo telo u Srbiji koje ima specifičan problem – gradonačelnik Niša Darko Bulatović ne želi da se skine s govornice.

Prilikom pretprošlog zasedanja prvi čovek Niša je za govornicom proveo ni manje ni više nego šest sati u toku jednog dana! To ga svrstava u govornike čija se obraćanja narodu pamte, a jedan od takvih je Fidel Kastro, diktator s Kube, čiji su govori trajali toliko, pa i više.

Istini za volju, Fidel se neprekidno obraćao naciji u jednom govoru, dok su gradonačelnika Niša na dva i deset minuta prekidali predstavnici opozicije.

Ovaj naočigled smešan problem bio je čak i predmet glasanja u Skupštini grada, odnosno, ruke su se podizale u vezi sa tim da li je Bulatović prekršio poslovnik ili nije. Većina je izglasala da nije, tako da se ubuduće daje potpuni legitimitet Bulatoviću da u beskonačnom periodu reklamira sebe i svoju Srpsku naprednu stranku pred kamerama „Niške televizije“ koja prenosi svako zasedanje.

U tome je u stvari i kvaka. Suština je reklamiranje uz pomoć ove televizije čiji prenosi već duže vreme koštaju 1.000 evra po satu emitovanja, što, dâ se zaključiti, plaćaju građani iz budžeta.

Ovaj problem otišao je toliko daleko da su predstavnici opozicije čak uključili štopericu jednog dana i izmerili neverovatnih šest sati.

Sve je po poslovniku

Vladimir Domazet, jedan od eminentnih srpskih advokata i odbornik Demokratske stranke, izašao je za govornicu pre nekoliko dana i rekao da ta praksa mora da stane jer će svi dane provoditi u ovom „visokom domu“!
„Potpuno je besmisleno da predstavnik opozicije izađe, kaže nešto u roku od dva minuta, ako je replika, ili deset minuta, ukoliko je redovno izlaganje, a onda izađe gradonačelnik i 45 minuta drži čas odgovarajući na to pitanje ili zamerku. Uz to, često ne govori o temi nego hvali svoj rad ili slično. Pa tako ćemo provesti dane u klupama, ograničenje vremena mora da postoji“, rekao je Domazet.

Dragoslav Ćirković iz SDS-a, navodi da ima opravdanja kad gradonačelnik obrazlaže neku tačku posle utvrđivanja dnevnog reda, ali da odgovara nekome po sat vremena „potpuno je besmisleno“.

„Štoperica je pokazala i više od šest sati, i to za predsedništvo Skupštine nije prekršaj poslovnika. U stvari, predsedništvo i ne sme da ga prekine. Tako se on i rad njegovog kabineta reklamiraju na NTV-u i to prikazujući ranije vlasti u Nišu kao katastrofalne, a sadašnju vladavinu SNS-a kao mesijansko otkrovenje i spas naroda“, kažu odbornici „Niške inicijative“.

Rade Rajković, predsednik Skupštine grada, stavio je na glasanje taj problem, ali ga je prethodno obrazložio: „U poslovniku lepo piše da je govor odbornika i šefova odborničkih grupa ograničen na deset minuta, a da se vreme gradonačelnika izuzima iz toga. To navodi član 87, tako da je tu sve jasno, ali zbog demokratskih principa staviću na glasanje da li je prekršen poslovnik ili ne“.

Glasanje se završilo rezultatom 28:9, tako da je „rođen novi Fidel Kastro“.

Bulatović na ove napade odgovara vrlo resko i kaže da opozicija ni na jedan način nije zadovoljna.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas