Srbija

Galantni napredni darodavci

Izvor: CINS (Vladimir Kostić)

Beogradski glas – Prostorije Srpske napredne stranke na Novom Beogradu kupilo je 27 donatora, većinom iz Kruševca, nakon čega su ih poklonili stranci, pokazuju nova dokumenta do kojih je došao CINS. Reč je o direktorima škola i javnih preduzeća, lokalnim funkcionerima i privrednicima. Među njima je i Radoica Milosavljević, koji je privatizovao više medija u Srbiji, a za kog se do sada samo nagađalo da je povezan sa naprednjacima. Konzorcijum je formiran ugovorom u septembru 2016. godine.

Iza kupovine prostorija u Ulici Palmira Toljatija, sedišta Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu, nalazi se konzorcijum od 27 ljudi, navodi se u dokumentima koja su objavljena na sajtu stranke nakon teksta CINS-a o ovoj nedozvoljenoj donaciji.

Za predstavnika konzorcijuma izabran je Velibor Jovanović, odbornik SNS-a, koji je ovlašćen da na licitaciji otkupi prostorije firme „Vetfarm“, koja se nalazi u stečaju. Jovanović je trebalo da za otkup dokumentacije i depozit za učešće na oglasu uplati više od 12 miliona dinara. Iz ugovora se ne vidi koliko je ko donirao novca, ali je navedeno da će se vlasništvo nad prostorijama deliti prema visini uplaćene sume, za šta su članovi konzorcijuma dobili i priznanice. Nakon kupovine, Jovanović je ovlašćen da nepokretnost upiše na svoje ime.

Podsetimo, Jovanović je u oktobru 2016, dve nedelje nakon formiranja konzorcijuma, otkupio prostorije na Novom Beogradu za nešto manje od 31 milion dinara, odnosno za oko 250.000 evra.

Odluku o poklanjanju prostorija SNS-u, za pet puta veću vrednost od kupljene, konzorcijum je doneo u novembru 2017. godine. Reč je o donaciji od 156 miliona dinara – oko 1,3 miliona evra – koja prevazilazi limit dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, pa bi, ukoliko se povede sudski postupak, prostorije SNS-u mogle biti oduzete.

Analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da je najveći broj donatora novobeogradskih prostorija u to vreme živeo u Kruševcu, te da su se nalazili na odgovornim mestima u školama, javnim preduzećima, imali su sopstvene firme i bili članovi lokalnih odbora stranke.

Najzvučnije ime među njima svakako je Radoica Milosavljević, koji je 2015. u privatizaciji kupio osam lokalnih medija. U medijima se spekulisalo da ih je kupovao za račun Bratislava Gašića iz Kruševca, sada direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), i Srpsku naprednu stranku, ali je Milosavljević takve navode demantovao. Privatizovani mediji su na lokalnim medijskim konkursima dobijali novac iz budžeta, a prema pisanju „Raskrinkavanja“, samo prošle godine njegove televizije dobile su više od 50 miliona dinara.

Novinari CINS-a nisu uspeli da stupe u kontakt sa Milosavljevićem.

Među donatorima se našao i Ivan Mijailović, direktor Vaspitno-popravnog doma, član Nadzornog odbora Fabrike maziva FAM i član Glavnog odbora SNS-a u Kruševcu.

Ugovor su potpisali i Dragoljub Arsić, jedan od zastupnika „Telekoma Srbije“, zatim Dalibor Gajić i Saša Pešić, zastupnici EPS distribucije, Radomir Bušatović, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Kruševcu, i Dragan Džugurdić, koji je kasnije postavljen za direktora Veterinarske stanice Kruševac. Miomir Božilović, predsednik Sportskog društva „Napredak“ i vlasnik građevinske firme „Vlasinac-Igda“, takođe je potpisnik ugovora o konzorcijumu. Božilović je i predsednik Saveta za komunalne poslove SNS-a u Kruševcu.

Među donatorima se pojavljuju i direktori obrazovnih ustanova u Kruševcu – Dragomir Aleksić, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“, zatim Jasna Živković Brajković, direktorka Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i Nadežda Milovanović, direktorka srednje Politehničke škole „Milutin Milanković“.

Ovo nije prvi put da Kruševljani poklanjaju prostorije naprednjacima. U februaru 2016. godine Velibor Jovanović predvodio je još jedan konzorcijum, ovoga puta od 20 građana, koji je kupio prostorije „Agrobanke“ u Kruševcu, da bi ih, samo dva meseca kasnije, ugovorom poklonio stranci. Reč je o 396 metara kvadratnih poslovnog prostora u Balkanskoj ulici u Kruševcu, vrednog nešto više od 13 miliona dinara i namenjenog tamošnjem gradskom odboru.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas