Srbija

„Bojkotovati izbore jer nema uslova za fer i slobodno izjašnjavanje“

Beogradski glas (Beta) – Pokret slobodnih građana (PSG) odlučio je da ne učestvuje na predstojećim lokalnim izborima u Lučanima jer smatra da ne postoje uslovi za fer i slobodno izjašnjavanje građana u tom mestu.

„Povereništvo PSG u Lučanima ocenilo je da ne postoje uslovi za fer i slobodne lokalne izbore u tom mestu i, uz saglasnost Predsedništva pokreta, odlučilo da na njima neće učestvovati ni samostalno ni u bilo kakvoj koaliciji. Umesto toga, PSG i Građanski blok 381 će gradjanima aktivno ukazivati na preku potrebu da Srbija odabere drugačiji put i način od onih kojima je do sada vođena“, navodi se u saopštenju.

Lokalni izbori u Lučanima zakazani su za 16. decembar a istog dana glasaće i stanovnici opština Kula, Doljevac i Kladovo.

Ranije danas, opozicioni Savez za Srbiju, koji će učestvovati na izborima u Lučanima, najavio je da će bojkotovati izjašnjavanje u Kuli, Kladovu i Doljevcu jer smatra da u tim mestima izbori nisu raspisani u skladu sa zakonom, odnosno da je njihovo raspisivanje bilo nepotrebno.

PSG je, takođe, izrazio zabrinutost zbog dešavanja na izborima za nacionalna veća nacionalnih manjina, naročito bošnjačke nacionalne manjine gde se „još jednom čula zapaljiva retorika koja je jednom već dovela do rata“.

„Smatramo da je tome doprinelo direktno mešanje vladajuće stranke u te izbore i stalno stvaranje konflikta sa državama u okruženju nosilaca vlasti. Svakim novim podmetnutim požarom se, kako bi imalo šta da se ugasi, dolazi do stvaranja sve većeg antagonizma među narodima i na kraju jedan takav požar će dovesti do krvoprolića. Osudjujemo sve izjave i delanja koja dovode do napetosti i nesigurnosti svih građana Srbije“, navodi PSG.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!