Srbija

Bogaćenje u vešernici

Pravna država je konačno profunkcionisala. Po presudi Osnovnog suda u Vranju, a po tužbi stanara iz susedstva, Narodni muzej Vranja mora da plati 3,9 miliona dinara zbog neosnovanog bogaćenja, zbog čega je toj kulturnoj ustanovi blokiran račun. Kako je izjavio direktor Muzeja Saša Stamenković, stanari Solitera B u naselju „Blok-pošta-banka“ tužili su Muzej jer su vešernicu u toj zgradi koristili vranjski umetnici kao atelje.

„Prostorije u zgradi koje su nekada bile društvene, pa su promenom vlasničke strukture u jednom trenutku pripale Gradu, bile su 2010. godine odlukom Gradskog veća ustupljene Narodnom muzeju da njima upravlja, a Muzej je odlučio da ih iznajmljuje lokalnim umetnicima pod uslovom da od njih za svoju kolekciju dobije jednu sliku godišnje“, kazao je Stamenković i dodao da je „problem nastao kada su stanari postali vlasnici zgrada“.

„Umetnici jesu davali po jednu sliku godišnje Narodnom muzeju, ali teško da smo se od toga neosnovano obogatili, s obzirom na to da su to slike lokalnih umetnika. Po presudi ispada kao da smo dobijali slike Rembranta“, rekao je Stamenković.

Oznake

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 24. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas