Srbija

Građanski protesti večeras u Novom Sadu i Kruševcu, u subotu u Aleksandrovcu i Brusu

Beogradski glas (Beta) – Treći protest „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu biće održan večeras, na Dan grada, najavili su organizatori.

Učesnici skupa nakon obraćanja govornika sa platoa ispred Srpskog narodnog pozorišta krenuće u protesnu šetnju gradskim ulicama do zgrade Skupštine grada Novog Sada.

U najavi novog okupljanja navedeno je da će u šetnji učestvovati i nastavnici i saradnici više novosadskih fakulteta i građanskih inicijativa koje su podržale proteste.

„Gradjani Novog Sada će protestnom i šetnjom obeležiti i 1. februar – Dan grada Novog Sada“, piše u najavi, a dodaje se da je taj gradski praznik ustanovljen 1997. godine u čast 1. februara 1748. kada je Novi Sad u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji stekao status Slobodnog kraljevskog grada.

U najavi se navodi da su više od 270 godina posle sticanja statusa slobodnog grada, „gradjani Novog Sada prisiljeni da se ponovo bore za svoje pravo na slobodu i lokalnu samoupravu“.

„Sloboda se stiče otporom i nepristajanjem na nasilje, korupciju i kriminal koji sada vladaju našim gradom. To će biti i jedna od glavnih poruka narednog i svih narednih protesta u Novom Sadu“, dodali su organizatori.

Novi Sad pridužio se 18. januara ostalim gradovima u protestima koji su u decembru započeti pod geslom „Stop krvavim košuljama“.

Novo okupljanje građana Kruševca u okviru protesta „1 od 5 miliona“ zakazano je za večeras, dok će prvo okupljanje građana Aleksandrovca i Brusa biti održano sutra u tim opštinama, najavljeno je na društvenim mrežama.

Organizatori protesta „1 od 5 miliona Kruševac“ saopštili su da će protestno okupljanje početi u 18 sati na Trgu mladih, da će se obratiti glumac Branislav Lečić i građani Kruševca „koji imaju šta da kažu“, te da će nakon toga biti održana protestna šetnja do zgrade Gradske uprave.

Podsetili su da su zahtevi gradjana Kruševca koji protestuju da gradonačelnica Jasmina Palurović, gradski većnici i članovi Nadzornog odbora Gradske toplane podnesu ostavke i da naredna tri računa za grejanje budu umanjena za polovinu.

Navedeno je da gradjani traže i da „Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi“, da zdravstveni radnici imaju bolje uslove za rad, a pacijenti bolje uslove lečenja, da gradjani dobijaju pravovremene i istinite informacije i pravo na drugačije mišljenje.

„On mora da ode“, poručuju organizatori protesta „1 od 5 miliona Kruševac“.

Na društvenim mrežama je najavljeno i da će ovog vikenda, odnosno u subotu, 2. februara, prvi put biti održani protesti „1 od 5 miliona“ u Aleksandrovcu i Brusu.

U četvrtak uveče održano je treće protestno okupljanje „1 od 5 miliona“ u Trsteniku.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!