Srbija

Problem navrh minareta

Piše: Marko Smiljković

Beogradski glas – Ništa se na ovom svetu ne može tako lako raspaliti kao verski sukob. Verbalni, normalno. Na one druge, radikalnije, svakog Nišliju je strah i da pomisli. Raspaljivanje je lakše nego li potpaliti vatru mokrim drvcima. Ona žiška je jedna reč, gest, grafit i, kao po pravilu, za to je potrebna nekolicina neodmerenih pojedinaca. Lokalnim jezikom rečeno – budala.

Tako je krajem januara jedna grupa muslimana izrazila želju u medijima da se sa minareta džamije u centru Niša svakodnevno preko razglasa emituje molitva. Baš kao u Novom Pazaru.  

Molitva i van džamije

Imam Irfan Rekaj u Nišu zahtevao je od gradskih vlasti da mujezinove molitve sa vrha minareta čuju dalje od unutrašnje prostorije Islam-agine džamije u centru Niša.

„Od velike važnosti za našu veru je da se molitva čuje van džamije i ja pokušavam da izborim to pravo za muslimane u Nišu, jer po zakonu mi na to imamo pravo. Kad sam bio na sastanku sa gradonačelnikom i načelnikom za sigurnost, tražio sam da se čuje molitva izvan džamije. Oni su mi rekli da to nije sigurno. Mi imamo ista prava u Srbiji i ako je Srbija naša majka, a ne maćeha, onda moramo imati ista prava“, istakao je svoja zapažanja efendija Rekaj.

Te reči su u medijima potpalile onu istu vatru s početka priče. I tada su na društvenim mrežama počeli da se nižu razni komentari, pa i psovke.

Pošto stara poslovica kaže „da je mišljenje kao i d*pe – svako ga ima“, tako je i ova tema aktuelna već nekoliko dana u gradu.

Jedan od ljudi koji je izašao javno sa stavom koji su mnogi sunarodnici podržali jeste i Ferhat Saiti, predsednik jednog od udruženja Roma u Nišu.

„Ja sam po veri musliman i nisam za to da se u Nišu (ezan) čuje van džamije. Mislim da to nije u redu i grupa oko mog udruženja ne želi da se to primenjuje gde je većinski narod pravoslavne vere. To će biti uznemirenje za sve. Drugo je to gde je većinski narod, to jest većina muslimana. Onda je to uredu, može da se molitva primenjuje i vani, ali pod uslovom da je to u romskom naselju gde je većina muslimanske vere“, priča Saiti.  

Računa se da u Nišu, prema nekim procenama, ima 20.000 Roma, a od toga je većina muslimanske vere, ostali su pravoslavni hrišćani, slave Đurđevdan…

„Mislim da nije u redu da neko u ime muslimana daje takvu izjavu. I neko dođe sa strane i nametne nama neka njihova pravila i kad dođe do problema – njih nema i sve svale na nas Rome! Apelujem na romsku zajednicu i sve vernike muslimanske veroispovesti da se dignu protiv ovakve izjave i da tražimo momentalnu ostavku ovog imama u Nišu jer nam nije potreban neko da dođe iz Novog Pazara i nama soli pamet. Imamo mi naše ljude ovde koji mogu da rade mnogo bolje od njega“, dodaje Saiti.

Svratište za migrante

Jedan od problema koji se provlači, a koji svi guraju pod tepih, jeste želja da se formira centar koji će okupljati i pomagati migrante koji prolaze kroz Srbiju, odnosno Niš. Kako se prepričava, mnogi od njih su na putu za Evropsku uniju iznureni, izmrcvareni, te bi im džamija pružila kratkotrajno utočište.

Koliko je to tačno, samo može da se nagađa.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas