Reportaža

Radica Vasilijević, vozač tramvaja: Žena koja jezdi šinama

 Piše: Radenka Marković
Beogradski glas – Sedam godina Radica Vasilijević (41) muški radi jedan muški posao. Vozi tramvaj. Mada, s obzirom na to da je sve više žena za komandnim tablama tramvaja, ovaj posao polako gubi epitet muškog. Sa već pristojnim iskustvom upravljanja iz tramvajske kabine, Radica smatra da žene ovaj posao mogu da rade podjednako dobro kao i njihove muške kolege, tim pre što su odgovornije, a to je u vožnji tramvaja veoma važno.
Da se obuči za upravljanje tramvajem, odlučila je jer joj je bio potreban posao, a odluci je svakako pripomogla i činjenica da joj je otac Aleksandar radio u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.
– To nam je već mala porodična tradicija, pa me i to podstaklo da odem na obuku. Moj otac je sada u penziji, a toliko je voleo da vozi autobus, da bi se i sada, da može, vratio na posao. Drago mu je što i ja vozim. Ponosan je na mene zbog toga, ali se opet i brine. Saobraćaj je to, a on dobro zna kako saobraćaj u Beogradu izgleda – priča Radica.
A izgleda tako da vozač mora da otvori četvoro oči, bude naspavan, koncentrisan, pažljiv i spreman da brzo reaguje. Tim više što su mogućnosti reakcije i manipulacije kod vožnje tramvajem male. Nema skretanja ni ulevo ni udesno. Može samo da se zakoči. A i za to treba više vremena nego za druga vozila. Tramvaj je jednostavno takav.
– Ja zato moram dobro da motrim i da predvidim, koliko mogu, da li će neki pešak ili drugo vozilo da se nađe na šinama ispred mene i da probam da predupredim mogući nemili događaj. Na posao moram da dođem naspavana, tako da ako, recimo, radim prvu, jutarnju smenu obavezno popodne odspavam.
Osim što se trudi da izbegne moguće sudare, trudi se i da izbegne verbalne konflikte sa putnicima. Oni se na vozače obično ljute zato što tramvaj stoji na polaznoj stanici, a njima se baš žuri, što neće da im stanu van stanice…
– Mi moramo da poštujemo red vožnje i da između pravila i putnika nađemo neku ravnotežu. Ja nastojim da budem korektna i da im objasnim o čemu se radi, pa onda i oni spuste loptu i situacija se smiri. Svi smo mi danas prilično nervozni i isfustrirani i ako ne pokažemo malo razumevanja za druge, začas iskrsne problem. Uostalom, i ja se po gradu vozim gradskim prevozom, pa mi je kao putniku lakše da razumem putnike kada se nađem u ulozi vozača.
Ima i lepih događaja s putnicima. Onih što se pamte i ulepšavaju život. Tako jedna bakica često Bulevarom kralja Aleksandra, kuda Radica vozi svoju „šesticu“, ide do Crkve Svetog Marka i deli vozačima tramvaja bombone. A kada bakica nema, dele oni njoj.
Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju.
Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas