Reportaža

Pesmama bude građansku hrabrost

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Satirične pesme i spotovi Pokreta ujedinjenih fantoma (PUF), u kojima dvojica mladih ljudi sa fantomkama na glavama pevaju o likovima i delima vladajuće garniture, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. One na vlasti i oko nje jedu toliko da bi bili najsrećniji da pesama kao što su „Šuške“, „Vučiji rep“, „Igra rokenrol fontana sa Slavije“ i sličnih nema, a one što nisu pri vlasti ni za vlast slatko nasmeju i razvesele. Neka im je bar neko, i bar u pesmi, i bar s fantomkom na glavi rekao ono što oni možda ne smeju ili samo ne umeju da sroče tako duhovito kao „fantomi“.

A „fantomi“ su Zrenjaninci Miljan Čičić i Milan Pernat. Obični građani starog grada na Begeju. Miljan, četrdesetjednogodišnji ekonomista zaposlen u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Rusanda“ u Melencima, a Milan godinu dana stariji, inženjer s radnim mestom u „Srbijagasu“.

Za „Beogradski glas“ fantomku je skinuo i na pitanja odgovarao Miljan Čičić, dok je Milan, kako nam je rečeno u PUF-u, bio „službeno odsutan u slanoj vodi“.

Milan je i autor najvećeg broja pesama koje „fantomi“ pevaju, ranije je objavio i zbirku satiričnih stihova „Njegova Srbija“. U pisanju tekstova pripomognu i drugi autori ponekim stihom, rimom.

Fanovi su oduševljeni, komentari uglavnom pozitivni, ali kako kaže Miljan, ima tu i nešto što im se baš ne sviđa. Na primer to što psovka zna da izazove više oduševljenja od svega drugog izrečenog u pesmi.

A oni su, tvrde, sasvim ozbiljni ljudi. Nemaju dilemu da li im je kao Pokretu ujedinjenih fantoma važnija muzika ili politika.

– Muzika nam je samo alat i kanal komunikacije, a suština je u političkim porukama. Osim toga, znamo da očajno pevamo, mi nismo muzičari – kaže Miljan i dodaje da su njihove političke poruke sasvim ozbiljne. Plasiraju ih na duhovit način, uz nastup s fantomkama, jer to intrigira i privlači pažnju više nego kad bi se pojavili kao obični građani Milan, Miljan, Jelena, Dejan, Milena…

– Nije nam cilj samo da zabavljamo druge, niti da se sprdamo, već da šokantnim nastupima, kroz humor, podstaknemo i postignemo pozitivne promene u društvu. Tu smo da podstičemo kritičko razmišljanje i građansku hrabrost. Posvećeni smo pravdi kao idealu. Cilj nam je da zakoni ne budu mrtvo slovo na papiru, već da se primenjuju dosledno, uvek, svuda i prema svakome, ravnopravno, jer u pravednim uslovima kvalitet će isplivati na vrh, a talog će pasti na dno.

Imaju „fantomi“ još želja i puno planova. – Želimo oslobođenje od stranih i unutrašnjih okupatora, ne želimo gazdu ni u Vašingtonu, ni u Moskvi, ni u Briselu, ni u Beogradu. Pošto postojimo tek godinu dana, akcije su nam do sada bile sporadične, pojavljivali smo se „fantomski“, nenajavljeno na raznim mestima, krčili sebi put na društvenim mrežama i tako uvećavali Pokret. U narednom periodu nam sledi sistematičniji rad i veći lični doprinos onih koji su nam se u međuvremenu pridružili.

Koliko je takvih, ne znaju pouzdano jer nisu vodili preciznu evidenciju članstva, ali znaju da imaju tridesetak aktivnih „fantoma“ širom Srbije, a pasivnih mnogo više.

Zovu ih iz raznih krajeva Srbije da posete njihova mesta i to će u narednom periodu i raditi.

– Odgovorićemo na mnogobrojne pozive da se upoznamo i sarađujemo. Verujemo da možemo da pokrenemo i one koji su pomislili da je u Srbiji, kako se to kaže, Bog rekao laku noć, da ih ohrabrimo i oraspoložimo.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas