Beogradski glas
Reportaža

Novogodišnja priča: Dvojica violinista

Beogradski glas

Beogradski glas – Tog 31. decembra nisam imao nikakve planove za doček Nove godine. Vraćao sam se iz Mirijeva kući. Dvadesetsedmica je išla nekim prazničnim tempom i skupljala ljude po stanicama. Primetih u jednom trenutku, na sedištu kod srednjih vrata, neuglednog Roma sa violinom u rukama. Sedeo je na dvostrukom sedištu i niko nije hteo da sedne pored njega. Možda se ljudi plaše da njegovo siromaštvo ne pređe na njih, pomislih. Pokušavao sam da mu se približim da bih ga bolje osmotrio i da bih eventualno seo do njega, da pokažem da se može sesti pored takvog čoveka, bez posledica.

Međutim, nova stanica, novi putnici, tako da sam samo malo bolje popravio poziciju da bih video šta će se dalje dešavati. Sada sam mogao da ga malo bolje osmotrim. Imao je preko šezdeset godina, nosio je staro, iznošeno odelo, ali čisto i vešto okrpljeno na kritičnim mestima. Stare majstorske ruke držale su violinu, koja pamti i bolja vremena, a gudalo, ono je bilo napravljeno od ne tako davno odsečene grane i na njemu su bile nove strune, prilično vešto razapete. Pogled mu je bio zakovan negde u daljini, gledao je kroz prozor u mrak i ljude na stanicama koji ulaze u autobus. Izraz lica čoveka koji je prošao sve u životu nije se menjao.

Na toj stanici ušao je jedan gospodin, takođe Rom, koji je odmah seo do violiniste. Njegovo držanje, njegov izgled, njegovi pokreti, sve je bilo sušta suprotnost od već opisanog neuglednog putnika. Frizura, savršeni špicasti brčići na sveže izbrijanom licu, odeća nekog davno prošlog vremena, ali kojoj se ne može uputiti nikakva primedba, podsetio me je na Klarka Gejbla.

Na njegovom krilu ugledao sam violinsku kutiju, nisam mogao da verujem, jer kakva je verovatnoća da se nađu u istom autobusu, da sede na istom sedištu, dvojica romskih ili bilo kojih drugih violinista. Odmah su razmenili nekoliko reči. Nisam stekao utisak da su bliski, ali sam shvatio da se poznaju odranije, na kraju krajeva, približnih su godina i sviraju isti instrument, a verovatno da nedaleko stanuju jedan od drugog jer delilo ih je svega nekoliko stanica.

Piše: Bratislav Vučetin

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na strani 16.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas