Reportaža

Novi život restorana „Bled“

Piše: Radenka Marković

Foto: E-stock Agency/ Katarina Mihajlović

Beogradski glas – Posle višegodišnje pauze, kad je zbog procesa restitucije bio zatvoren, poznati restoran „Bled“, kultno stecište Dorćolaca, ponovo je otvoren i radi. Na radost mnogih Beograđana, naročito komšija sa Dorćola, koji generacijama dolaze u ovu kafanu na tromeđi Budimske, Bulevara despota Stefana i Vojvode Dobrnjca, jednu od najstarijih u Beogradu. Prethodnih godina dok nije radila, već na njihove oči vidno propadala, naslušali su se priča da će umesto kafane u prepoznatljivoj beloj kući, izgrađenoj davne 1900. godine, biti nešto sasvim drugo.

Nagađalo se između kockarnice, kladionice, vrtića, apoteke. Ništa od toga se nije obistinilo. Novi zakupci rešili su da „Bledu“ vrate stari sjaj i da kafana ostane kafana.

A koliko su Dorćolci želeli da dobiju nazad svoju kafanu, svedoči i Maja Zelenović, jedan od zakupaca, i sama Dorćolka, prva komšinica poznatog restorana i nekada njegova česta gošća.

– Kad su videli da renoviramo, ljudi su stalno pitali: ’Komšinice, kad će više da se otvori?’ Postali su toliko nestrpljivi da su jedan po jedan, na svoju ruku, dolazili sa alatom da pomažu, pa smo u jednom trenutku imali 25 ljudi s majstorima koji su pomagali kako bi se ubrzalo otvaranje – priča Maja.

I uz svu pomoć, renoviranje i priprema objekta potrajali su puna četiri meseca jer je prostor bio devastiran i pretvoren u pravo ruglo, čak ni struje nije bilo. A ambicije zakupaca bile su velike. Da se od izbledelog „Bleda“ ponovo napravi elitna gradska kafana kakva je on bio između dva svetska rata. Majstori su četkicama restaurirali jednu po jednu ciglu u zidu, stare više od stotinu godina. Stolovi i stolice su replika onih koje smo gledali u filmu „Montevideo, Bog te video“. Lusteri i zidne lampe takođe su vršnjaci ondašnjeg „Bleda“.

– Celu Srbiju sam obišla da nađem zidne lampe iz neobaroka, pa ovaj autentični nemački sat iz tog vremena. Slike na zidovima su slike kafana koje su vršnjakinje „Bleda“ – priča Maja.

I čipka na stolnjacima je kao iz međuratnog doba, u kom je restoran inače nastajao. Ne zna se tačno kada, a prema rečima naše sagovornice, verovatno između 1927. i 1930. godine.

Ali zna se i pamti jedna zanimljiva priča koja povezuje „Bled“ i kafanu koja je na Studentskom trgu otvorena po nalogu kralja Petra I Karađorđevića.

– Upravnik te kafane bio je neki Kosta. Ponašao se kao da je gluv, pa su ga zato i zvali gluvi Kosta. U kafanu je dolazila sva elita ondašnjeg vremena: ministri, glumci, pisci, slikari i s mirom, misleći da je Kosta gluv, ogovarali dinastiju. Međutim, vremenom se ispostavilo da Kosta uopšte nije gluv i da ne samo što dobro čuje već i dobro zapisuje, pa je morala da se traži druga kafana za ogovaranje. Jedan od najboljih srpskih ugostitelja tog doba Milan Pešterac na Dorćolu je otvorio novu kafanu. Prvo se zvala „Sunce“ pa onda „Bled“ i ona je, umesto one kraljeve kafane, postala mesto okupljanja za elitu i boeme, gde su oni nastavili da na miru ogovaraju dinastiju. Ovde se dolazilo s fijakerima na špricer i girice jer je „Bled“ bio riblji restoran.

Fijakeri se sigurno neće vratiti, ali špricer i girice hoće. Iako se jelovnik današnjeg „Bleda“ ne bazira na ribi – zadržano je samo nekoliko ribljih jela – već na tradicionalnoj srpskoj kuhinji. A u njoj će biti i veoma starih srpskih jela za koje većina nije ni čula, a kamoli probala. Na primer, jelo kao što je „srpski vitez“, koji će se praviti po autentičnom receptu iz 13. veka. Reč je o slanom jelu nalik na biftek s mešavinom posebnih sosova koji su se u to vreme spravljali isključivo za srpske vitezove.

Praviće se, otkriva nam naša sagovornica, i izumrli srpski kolač „šljivko“, iz vremena Otomanskog carstva.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas