Reportaža

Nebriga vlasti za sigurne glasače

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Stariji ljudi lošeg zdravlja koji žive sami ili sa drugom, takođe bolesnom osobom ili osobom sa invaliditetom, mogu od centra za socijalni rad u svojoj opštini da traže da im se obezbedi pomoć u kući, poznatija kao usluga gerontodomaćice.

Međutim, problem je što je broj gerontodomaćica mnogo manji od broja starih kojima je njihova pomoć potrebna. Naime, 635 gerontodomaćica – koliko ih prema podacima Gerontološkog centra Beograd, koji ovu uslugu i organizuje, trenutno ima – pomoć pruža za 2.592 stare osobe, a procene su da bi broj gerontodomaćica valjalo da se poveća za 150‒200 kako bi se obezbedila neophodna pomoć za nekoliko stotina starih koji ovu uslugu očekuju.

Velika razlika u trenutnim mogućnostima i potrebama dovela je do toga da se na uslugu pomoći u kući čeka i po dve, tri godine.

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru nove gerontodomaćice ne primaju se godinama. Kako bi se bar malo doskočilo dugačkim listama čekanja, posete starijima su pre nekoliko godina proređene, pa ih gerontodomaćice više ne obilaze svakog dana, kao što je bilo ranije, već svakog drugog dana.

Najveći je problem leti, kada zbog godišnjih odmora gerontodomaćice umesto po tri korisnika, koliko obično obilaze dnevno, moraju da preuzmu i još ponekog korisnika svoje koleginice. Tada su prinuđene da skraćuju vreme posete sa dva sata na sat i po ili sat i 45 minuta. Možda tih pola sata ili 15 minuta nekome izgleda kao nebitna razlika, ali starim ljudima koji nisu u stanju da sami odu u prodavnicu, spreme obrok ili su pak usamljeni – to vreme je veliko.

Posao gerontodomaćica jeste da starima nabave namirnice, po potrebi  spreme nešto od hrane, uzmu im recepte od lekara i podignu lekove u apoteci, plate račune, očiste kuću.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas