Reportaža

Marko Obradović, pedijatrijski tehničar: Uživam sa bebama i porodiljama

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Iako u Beogradu ima još muškaraca pedijatrijskih tehničara koji rade sa bebama i malom decom, Marko Obradović je jedini koji radi u porodilištu. On u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“ , koje je inače bebi frendli porodilište, što znači da se novorođenče odmah po rođenju smešta uz majku, neguje i pazi bebe, a njihove majke uči kako da ih doje, same neguju.

Za ovaj posao opredelio se jer je hteo da radi nešto humano, a za osam godina, koliko se njime bavi, naučio je da su tek rođene bebe najčistija bića i da njihova borba za opstanak, pri dolasku na ovaj svet, zaslužuje da im odrasli pomognu i pruže sve čime u tom momentu raspolažu.

Otprilike tada i naš život dobija smisao jer ga posvećujemo nečem višem, a to je život novog mladunčeta, deteta – kaže Marko.

Učim žene da budu majke

Okolina je, iako nenaviknuta da se muškarci bave bebama i porodiljama, prihvatila njegov izbor. Sa ženama u porodilištu, priča, nikada nije imao problema, niti su kada odbile njegovu pomoć i savete. Jedino se ponekad dešavalo da se omakne pogled čuđenja – otkud da muškarac uči ženu kako da doji i prepovija bebu, ali na tome se i završavalo. Sada je već dosta žena čulo za njega i kada kreću u porodilište na Dedinju, znaju da će im možda baš Marko pomagati. Sa nekim porodiljama zna se odranije jer su se u toj ustanovi već porađale.

A u čemu im sve pomaže?

Naš način ophođenja sa porodiljama zavisi od toga kakav su porođaj imale. Ako su posle porođaja u dobroj fizičkoj kondiciji, insistiramo da se što pre uključe u negu novorođenčeta, a ako nisu, onda mogu i malo kasnije. Mi, naravno, negujemo bebu, ali i majke treba da se obuče, jer u porodilištu se ostaje svega tri, četiri dana, pa treba da budu spremne da se brinu o bebi kada stignu kući. Objašnjavamo im i kako treba da doje, kakve položaje da zauzimaju.

Za svaku porodilju pristup je poseban, pošto svaka od njih ima svoju anatomiju i građu i ono što važi za jednu ženu ne mora da važi za drugu. Znam da zvuči malo glupavo, ali učimo žene da budu majke – kaže Marko i dodaje da u porodilištu inače neguju individualan pristup ženama i uvek su im pri ruci. To im svakako olakšava i činjenica da porodilište nije preveliko. Ima 24 kreveta.

Dojenje je važno

Stalno uči i usavršava se. Upija znanje i od doktora, ali i sa medicinskih sajtova, domaćih i stranih, o novim standardima i procedurama, šta se sve menja, šta je novo. Zato nije ni čudo što ga organizatori stručnih skupova na kojima se priča o dojenju pozivaju kada treba da se održi neko predavanje na tu temu. A majkama sa kojima radi u porodilištu objašnjava koliko je važno da prvih meseci, bar od četiri do šest, doje svoju decu, kako bi stekla što bolji imunitet. Raduje ga što su zadovoljne njegovim radom.

Lepa je svakodnevna spoznaja da ste uradili nešto dobro, dodali dete majci, nahranili ga, utešili majku ako joj je bilo teško.

Ceo tekst pročitajte u PDF formatu.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas