Beogradski glas
Serbia.Belgrade. 20.11.2017. Filip Vuksa, self-inicial activists ulepsavanje Belgrade. Photo e stock Milos Rafailovic Filip Vuksa,samoinicijalni aktivista za ulepsavanje Beograda.
Reportaža

Ko je Filip Vukša, mladi beogradski aktivista: Decenija borbe s vetrenjačama

Beogradski glas

Beogradski glas – Ove godine navršilo se deset godina od kada je, tada petnaestogodišnji, Filip Vukša podneo prvi dopis Gradskoj upravi Grada Beograda kojim je tražio da se obeleži biciklistička traka između Dorćola i Ade Ciganlije. Vozeći se svakodnevno tuda biciklom primetio je da je staza puna rupa, neosvetljena i nebezbedna i rešio da onima čiji je to posao predloži da postave znak za stazu.

Da su mu ispunili taj predlog, umesto što su se svi proglašavali nenadležnim i dopis prebacivali iz kancelarije u kancelariju, možda, kako deset godina kasnije kaže, ne bi toliko planuo i nastavio da ih zasipa prijavama. A imao je šta da prijavljuje, pa se u međuvremenu broj prijava popeo na čitavih 14.000.

– Tim prvim odbijanjem probudili su moj mladalački bunt. Nastavio sam da šaljem prijave gradskoj inspekciji, u naredne tri godine poslao sam ih oko 300. Urodile su plodom jer je renovirano pet kilometara staze, postavljen je asfalt, staza je bolje obeležena i to smatram mojom prvom pobedom. Istina, znak za stazu nikada nije postavljen, ali urađene su mnoge druge stvari – priča Filip.

Još tada je bilo pokušaja da se Filip zaustavi. Inspektori su zvali njegove roditelje da kažu kako ne znaju šta će s tolikim prijavama, na šta su dobili odgovor da, ako su prijave neosnovane, onda i nemaju problem, a mogu i jednostavno da obustave postupak. Naravno da nisu mogli jer je osnova bilo. Kad je na primeru staze video da može nešto i da se uradi, Filip je počeo da piše prijave vezane za lošu javnu rasvetu, slivnike, za to što na mestima predviđenim za drvo drveta nema, ili postoji samo panj. Više od tri i po hiljade stabala zasađeno je po tim prijavama. Cela jedna šuma!

– Kad prođem pored tog drveća, osećam se srećnim. Ne mislim da je ono moje, naše je, ali lepo mi je što znam da sam ih ja izdejstvovao.

Piše: Radenka Marković

Ceo tekst pročitajte u PDF-u na strani 16.

 

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas