Reportaža

Bečki atelje u centru grada

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – U Ulici kralja Milana 21, u najstrožem centru Beograda, smestio se pravi muzejski dragulj – Muzej Paje Jovanovića. Prolaznici koji tuda uvek žure i ne primete da na ulazu u zgradu stoji tabla na kojoj piše da se na četvrtom spratu nalazi muzej jednog od naših najvećih slikara druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

Iako u Beogradu nije ni rođen, niti se u njemu školovao, Paja Jovanović je 1952. odlučio da svoju ostavštinu pokloni Muzeju grada Beograda. Ona je kasnije dopunjavana, a Muzej je prvi put otvoren za javnost 16. juna 1969. godine.

Muzej je zapravo legat, pa se u njemu osim slika velikog umetnika može videti stilski nameštaj iz njegovog ateljea u Beču, gde je živeo i stvarao, zatim Pajini lični predmeti, slikarski pribor sa četkicama i paletama, štafelajem, koferče u kojem je držao boje i četkice kada je slikao u prirodi, diplome, ordenje, porodični arhivski fond, rukopis „Memoara“, privatna pisma, biblioteka…

Ono najlepše što posetilac dobija jeste doživljaj ulaska u slikarevu radionicu: u nju se ulazi kao što se ulazilo i u njegov bečki atelje – kroz portal, rađen u duhu renesanse, u duborezu od drveta i sa pozlatom.

– Portal možemo smatrati nekom vrstom vizuelnog svedočanstva Pajine slave i moći. On je trebalo da zadivi ljude koji bi prvi put stupili u njegov atelje u Beču – ispričala nam je Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda.

Posebnost i autentičnost stalnoj muzejskoj postavci daje i činjenica da se na izloženim slikama i portretima vide delovi nameštaja koji su sada u Muzeju.

– Oni su se nalazili i u njegovom ateljeu gde su mu ljudi pozirali. Postavka je smišljeno urađena tako da se uoče te analogije – kaže Isidora.

Kroz slike izložene u Muzeju prikazane su skoro sve teme kojima se veliki slikar bavio: pejzaž, portret, istorijska kompozicija, žanr scena, mrtva priroda, mitološke i religiozne kompozicije, ilustracije, aktovi.

Među portretima, koji su bili najzastupljeniji u njegovom radu, jeste i pravi reprezentativni kraljevski portret kraljice Marije Karađorđević.

– Ovde je i jedna od verzija krunisanja cara Dušana ili proglašenje Dušanovog zakonika, jedna od pravih reprezentativnih istorijskih kompozicija.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 04. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas