Politika

Vučić čestitao rođendan Trampu, pozvao ga da utiče na Prištinu da ukine takse

Beogradski glas (Beza) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao rođendan američkom predsedniku Donaldu Trampu i pozvao ga da utiče na vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i vrati se dijalogu, saopšteno je iz Predsedništva u Beogradu.

„Uz najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih gradjana“, predsednik Srbije je pozvao Trampa da poseti Srbiju „jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije“.

Srbija i SAD su piše dalje Vučić „iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i izmedju nas postoje jake istorijske veze“.

„Ove godine, da podsetim, obeležavamo sedamdesetpetogodišnjicu operacije Halijard, kada su vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu, spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca“, naveo je Vučić.

„Prijateljstvo, medjutim“ piše on dalje „nije nešto što je dato jednom zauvek, treba ga čuvati i neprestano negovati. Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi gradjani Srbije znali da poštuju i cene“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je napisao i da ga „u nastojanju da odnose Srbije i SAD vratim na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju zbivanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Кosova i Metohije“.

Ukazao je da se kroz problem Kosova „ukrštaju interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih medjunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti“.

„Nikom, medjutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena, koliko Srbiji“ piše Vučić i nastavlja: „Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu“.

„Ja znam, kao i svi gradjani Srbije“ poručio je Vučić Trampu „da SAD imaju poseban odnos prema Кosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje bivše administracije predsednika Vilijama Džefersona Кlintona“.

Predsednik Srbije je u poruci Trampu napisao i da je, „prateći njegov energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren da bi Tramp vodio drugačiju politiku po tom pitanju“.“Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen“, naveo je Vučić.

„To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet:“‘Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio'“, piše u rodjendanskoj čestitki Vučića Trampu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač