Politika beogradski glas
Politika

„Vlast štedi na odbrani od poplava, a novac baca na preskupe kič projekte“

Politika

Beogradski glas (Beta) – Pokret Dosta je bilo saopštio je danas da Vlada Srbije od poplava 2014. godine štedi na sanaciji i odbrani od poplava, ali da novac „baca na preskupe kič projekte“.

U saopštenju povodom četvrte godišnjice poplava koje su pogodile Srbiju, navodi se da je preijerka Ana Brnabić pri obilasku sanacije korita reke Kolubare navela da je Vlada u sistemsku zaštitu od poplava od 2014. uložila oko pola milijarde evra, pa je DJB zatražio obrazložen u koje je to objekte vodotokove i radove uložen novac.

„Prema procenama javnog preduzeća ‘Srbijavode’, za efikasan sistem zaštite od štetnog dejstva voda, za ulaganje u nove i sanaciju postojećih objekata potrebno je u ovoj godini izdvojiti 4,8 milijardi dinara što je otprilike vrednost 20 fontana na Slaviji“, navodi se u saopštenju.

DJB je naveo da će „Srbijavode“ ove godine iz budžeta dobiti upola manje ili 2,3 milijarde dinara za uredjenje vodotokova i sanaciju od poplava, što je 10 fontana na Slaviji.

„Taj iznos, smatraju stručnjaci u Srbijavodama, nije dovoljan za popravku velikog broja oštećenja na vodnim objektima i za nove investicije što povećava rizik od poplava. U godišnjem planu poslovanja Srbijavoda za 2018. ističe se da je stanje zaštitnih i regulacionih objekata zbog višegodišnjeg nedovoljnog ulaganja u održavanje takvo da nisu pouzdani u uslovima velikih voda“, navodi se u saopštenju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas