Politika

Vlada Srbije plaćala Srbe da napuste Bezbednosne snage Kosova

Beogradski glas (Beta) –  Vlada Srbije je kroz „ilegalne institucije“ koje kao opštine funkcionišu u okviru ustavnog i pravnog sistema Srbije na Kosovu platila pripadnicima srpske zajednice da napuste Bezbednosne snage Kosova (BSK), piše portal Balkani. Info.

Prema dokumentima koji je prezentovao portal, srpski pripadnici BSK lično su kontaktirani i pozvani na sastanke u Srbiji. Sva ova lica su otvorili račune u Komercijalnoj banci koja posluje na teritoriji Kosova.

U tim dokumentima oni su dobili „identične transakcije“, navodi Balkani.Info. Uplatu je, kako se navodi, izvršila „Opština Kosovska Kamenica, transakcije su izvršene u dinarima“.

Poredjenje imena pripadnika BSK iz redova srpske zajednice koji su tražili da napuste BSK se u potpunosti poklapa sa listom imena koji su otvorili žiro račun u komercijalnoj banci i na njima su izvršile uplate „ilegalnih institucija koje deluju u okviru Vlade Srbije, u konkretnom slučaju iz Opštine Kosovska Kamenica“. ;U tim dokumentima stoji da je Opština Kosovska Kamenica deo administrativne organizacije Srbije, a po datumu otvaranja računa se vidi da su pripadnici BSK istog dana zatražili da budu demobilisani iz BSK.

Portal ocenjuje da dokumenta „dokazuju da je Srbija plaćala srpske pripadnike BSK da je napuste kako bi omeli transformaciju ove snage u Oružane snage Kosova i da su srpski pripadnici BSK zastrašivani“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas