Politika beogradski glas
Politika

Uvodna reč glavnog urednika: Slobo, vrati se!

Politika

Beogradski glas – Kad je na biračkom mestu 25 na Zvezdari stariji čovek video da glasaju i migranti s taze ličnim kartama, rezignirano je procedio kroz zube: „Slobo, vrati se!“ I osobama oko sebe objasnio: „Sloba je bar angažovao izbegle Srbe iz Hrvatske i Bosne…“

Mislim da je politički glupo da rezignacija prevlada među opozicijom u Beogradu. Valjda su znali šta sve mogu da očekuju od naprednih radikala jer Vučić i njegove falange su odavno postali predvidivi.

Fantomske, isfabrikovane liste, fantomski glasovi, dupli spiskovi, podmićivanje birača, hajka po kućama na „sigurne glasove“ koji se nisu pojavili na biralištima, apsolutna kontrola i (zlo)upotreba medija… Ništa neočekivano niti nepoznato. Na to pristaneš pa istrčiš na teren, bos, ili jednostavno odlučiš – neću da igram ovu neravnopravnu i nameštenu utakmicu.

Ozbiljnom političaru je jasno da ova vlast koju je, uz sve marifetluke, sačuvalo tek 23 odsto građana (sa sve glasovima dovedenim van Beograda), suštinski neće biti zamenjena izborima već voljom onih koji su naprednjački projekat instalirali s jasnim zadatkom i ciljem – predati Kosovo.

Uz to, naravno, ide apsolutna podrška spolja, sa žmurenjem i ćutanjem, dok se zadatak ne obavi. Vučić to zna i koristi sva sredstva svestan da mu niko ništa neće nabiti na nos i ometati ga u izvršavanju dogovorenog zadatka. I to je, trenutno, začarani krug. Otuda su ovi izbori bili samo dobra prilika za pozicioniranje.

Međutim, beogradski izbori imaju i neke druge dobre strane, gledano iz ugla opozicije i daljeg razvoja događaja. Naprednjačka armija se uvećala do granice kad počinje da se gubi kontrola nad njom. Mnogo je nezadovoljnih koji svoju podršku nisu kapitalizovali, pa su mnogi članovi morali biti na sitno podmireni jednokratnom pomoći.

Već neko vreme među njima postoji ozbiljno raslojavanje na starosedeoce-prvoborce bez konkretnog zadovoljenja očekivanih interesa, na one koji su doleteli iz drugih stranaka uz dobijanje određenih privilegija i na „nova lica“ koja su i svoj lik odmah dobro kapitalizovala.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas