Politika

Utvrditi odgovornost Tome File zbog izjava o ubicama Zorana Đinđića

Politika

BEOGRAD (Beta) – Liberalno-demokratska pratija pozvala je danas nadležne organe i Advokatsku komoru Beograda da po najhitnijem postupku utvrde odgovornost Tome File za kršenje etičkih i zakonskih normi poslednjim izjavama o ubici Zorana Đinđića.

LDP to traži zbog izjave Tome File kojom, kako navode, Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo premijera, naziva herojem i javno mu nudi strategije za upisivanje u patriotski blok.

„Izjava haškog advokata Tome File je skandalozno relativizovanje ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića i služi da prikrije krvave tragove Filinih klijenata koji su unakazali Srbiju svojom zločinačkom politikom“, ocenjeno je iz LDP-a.

Po ocenam te stranke, relativizovanje zločina, njihovo negiranje i vređanje žrtava praksa su tog beogradskog advokata, ali „užasava činjenica da je Fila kandidat na listi Socijalističke partije Srbije, o čijoj odgovornosti za zlodela u prošlosti nema ni najmanje rasprave“.

„Zataškavanje činjenica i prikrivanje zločina ne sme biti strategija bilo koga ko želi normalnu i bolju budućnost za ovo društvo, koje je dovoljno izmučeno svakodnevnim instant sukobima i tabloidnim naslovnim stranama“, piše u saopštenju.

LDP podseća da ni danas nije utvrđena politička pozadina ubistva prvog demokratskog premijera Srbije.

„Veličanje i davanje političkih alibija ubici premijera Zorana Đinđića samo je nastavak nacionalističke kampanje koja Srbiju i njene građane drži kao taoce zločinačkog poduhvata potpunog uništavanja ovog društva“, ističu iz LDP.

LDP smatra da utvrđivanje odgovornosti File predstavlja nadu da Beogradom neće upravljati njegovi klijenti, već da će politički akteri nastaviti da se bore za bolju budućnost naše dece i Beograda i Srbije.

Advokat Toma Fila je za list Ekspres izjavio da bi on drugačije koncipirao odbranu osuđenima za ubistvo premijera i da bi savetovao Zvezdana Jovanovića da prizna da je ubio Đinđića iz političkih motiva, jer ga je smatrao izdjanikom.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo 2009. osuđeno je 12 osoba, a maksimalne kazne od 40. godina zatvora, izrečene su Zvezdanu Jovanoviću i komadantu jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas