Politika

Šta je austrijski vicekancelar Štrahe na tajnom snimku rekao o Srbiji

Beogradski glas (Beta) – Doskorašnji austrijski vicekancelar na tajnom sastanku na Ibici, prema navodima medija, pominjao je i Srbiju – jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući a njegov rečnik sasvim se uklapao u ton te pijane večeri, prenosi Dojče vele (DW).

Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine već je praktično srušio austrijsku vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus već su se povukli sa svih funkcija, navodi DW.

DW dodaje da je i sam Štrahe potvrdio ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel da je bio prilično pijan.

Mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da objave ceo snimak, štiteći izvore pa je velika nepoznanica ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije spektakularno upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku, navodi DW.

Špigel i Zidojče cajtung objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija „fantastična zemlja“, da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin.

Međutim, dodaje DW, u tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju „rusku sagovornicu“ je upozorio da ne investira na Balkanu: „Hrvatska je sranje, obično sranje“, rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme „izvučene ispod guzice“ – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu, piše DW.

Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao budalama, novinare „najvećim kurvama na planeti“, a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je „scharf“ što bi se moglo prevesti kao „dobra riba“, piše DW.

DW piše i da je poznat flert FPO sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za „srpsku stvar“ – bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu i nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom, dodaje se u tekstu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x