Politika

Čega se pametan stidi, SNS se ponosi: Spot u kojem pozivaju na miting Vučića je ruganje ljudima koji su prinuđeni da uzmu sendvič

Izvor: N1

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je u Novom danu da je rešavanje problema Kosova „pitanje svih pitanja“ i da stoga priča o eventualnim vanrednim izborima predstavlja samo „zagrejavanje ili plašenje opozicije“.

Govoreći o skupu političkih lidera Zapadnog Balkana u Berlinu 29. aprila, Mališić smatra da taj sastank „definitivno zakucava priču o izborima“ i da vanrednih izbora neće biti.

„Ali da li će biti tenzija i predizborne kampanje koja traje neprekidno, to sigurno hoće“, ocenjuje Mališić.

Odgovarajući na pitanje o novom spotu Srpske napredne stranke kojim se pristalice pozivaju na miting u Beogradu 19. aprila, Mališić smatra da su autori hteli da budu duhoviti, ali da je to njoj bilo „mnogo tužno“.

„Na neki način se vi rugate tim ljudima koji su prinuđeni da uzmu taj sendvič, da ne dođu tako što mogu da plate taj sendvič nego da moraju da uzmu. Vi pokazujete bedu ovog društva i na neki način niste svesni da se u stvari rugate“, kaže ona.

Prema njenom mišljenju, protesti su buknuli zbog toga što je vlast „previše stisla društvo“.

„Previše izašla iz institucija, previše ‘zarobila’ državu. Pre svega mislim na medije koji su na tragičan način podržavali jednu vlast i isključivanje opozicije koje je bilo neverovatno. S druge strane, parlament koji je izgledao jezivo, nemogućnost da se bilo koja tema debatuje u društvu. Znači potpuno isključivanje cele kritičke javnosti iz svega, to je stvorilo jednu nenormalnu atmosferu“, smatra Mališić.

Dodaje da ipak smatra da je vlast u prethodnom periodu, bez obzira na zaklinjanje da neće pristati ni na šta, uradila neke stvari za koje nismo mogli ni da zamislimo ranije.

„Pre svega mislim na smene lokalnih šerifa – Jutka, Simonović… Vlast mislim oseća malo po malo da je taj pritisak kao plamen koji se širi, a Vučić nije čovek bez iskustva. On zna kako se vatra vlasti zapali, ali se i seti kako se ona ugasi“, kaže Mališić.

Mališić navodi da ne razume zašto je za vlast teže da se o stvarima razgovara, umesto što se sve vreme pravi antagonizacija društva.

„Mislim da su procenili da kroz antagonizaciju društva mogu da priberu tih 50 odsto i verovatno se sad drže za to“, kaže ona.

Ipak, smatra Mališić, vlast Aleksandra Vučića je prošla zenit.

„I on je svestan da je na silaznoj putanji. Koliko će dugo silazna putanja da traje je neizvesno, ali je prošao onaj trenutak obožavanja“, ocenjuje Mališić.

Funkcioneri SNS-a u novom spotu prave sendviče i pozivaju na miting u Beogradu

Srpska napredna stranka objavila je video spot u kojem funkcioneri te stranke Marija Obradović i Darko Glišić prave sendviče, a kojim se građani pozivaju na miting SNS-a u Beogradu u petak, 19. aprila.

Na jutjub kanalu SNS-a objavljen je spot kojim se odgovara na prozivke opozicionog Saveza za Srbiju da su pristalice te stranke „sendvičari“ i da na mitinge dolaze organizovanim autobuskim prevozom.

Glišić je u spotu rekao da pristalice SNS-a mogu nazivati „lopovima, diktatorima, lažovima, botovima, sendvičarima, ali da ih to ne zanima, jer su ekonomija, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura „bolji i jači nego ikada pre“.

Za petak je u Beogradu zakazan miting u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!