Politika

“Sporazumom sa Fronteksom urušava se suverenitet i krši se Ustav Srbije”

Beogradski glas (Beta) – Pokret “Dosta je bilo” ocenio je da se sporazumom koji je Srbija potpisala sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) o kontroli migranata urušava suverenitet države i krši Ustav jer se strancima dozvoljava da kontrolišu kretanje ljudi po teritoriji Srbije.

“Gradjani Srbije malo znaju da je država do sada omogućila da preko 620.000 migranata u Srbiji podnese zahtev za azil i da sa tim papirom nastave put u EU. Ljudima u nevolji je sigurno potrebna pomoć. Ali je neshvatljivo da migranti koji su stigli u Grčku, koja je u EU, pa preko Bugarske i Makedonije stignu u Srbiju bez da im u ovim zemljama dozvole podnošenje aplikacije za azil, i da im je tek u Srbiji to omogućeno”, naveo je DJB u saopštenju.

Taj pokret je upitao zbog čega je Srbija prihvatila da izda nesrazmerno veliki broj aplikacija za azil i da li je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

“Zahtevamo od Vlade Srbije da hitno obavesti javnost kakva će biti ovlašćenja Fronteksa kad je reč o kontroli migranata u Srbiji i na koji period je oročena ova saradnja. Da li je istina da će jedinice Fronteksa će biti opremljene i oružjem i imati pravo da na teritoriji Srbije kontrolišu dokumenta migranata i odlučuju o njihovom daljem kretanju i boravku na teritoriji Srbije?”, upitao je DJB.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x