Politika

Sanda Rašković Ivić: Mirne savesti sam prelomila za Đilasa

Politika

Razgovarala: Marija Zlatković

Beogradski glas – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da partija čiji ste vi potpredsednik ima plan ubrzanog razvoja Srbije – rešenja čiji su rezultati vidljivi odmah, a ne za 30 godina. Ukratko, koja je to strategija?
To je strategija reindustrijalizacije Srbije, i to oslanjanjem na domaću poljoprivredu i poljoprivrednike i domaće preduzetnike, naročito na male i srednje. Udruženi preduzetnici mogu da formiraju kooperative i nastupaju zajednički prema velikim stranim tržištima. Ako je takav model primenjen uspešno u Italiji, ne vidim razlog da ga i mi u Srbiji ne primenimo. To je način da se mladi ljudi zadrže u Srbiji, da se Srbija kao celina ravnomernije razvija. Progresivno oporezivanje koje sadrži, pored većeg oporezivanja velikih bogataša, i podsticaje u vidu poreskih olakšica za preduzetnike s više dece, žensko preduzetništvo i preduzetništvo mladih. Strani investitori imaju velike privilegije i fond za njihovo podsticanje iznosi bezmalo kao fond za poljoprivredu. Pritom, ovde dolaze stranci koji donose najniži nivo tehnologije i otvaraju najjednostavnije industrije. Radnici su plaćeni kao da su roblje, a strani investitori dobili su ogromne pare. Pitam vlast zašto neko naš, čovek ili žena, ne bi dobio podsticaj da proizvodi testeninu, odeću ili kablove. Srbija ima ogromne poljoprivredne potencijale kako u ratarstvu tako i u stočarstvu. Treba ih razvijati uz paralelan razvoj prerađivačke industrije. Dati „Tenisu“ toliko povlašćen položaj da bi uzgajao svinje u Srbiji jeste pravi primer neodgovorne ekonomske politike. Sada treba Nemac da dođe da uči Srbe kako se gaje svinje!

I za kraj, prognoze su nezahvalne, ali vidite li drugačiji Beograd nakon izbora?
Da se izbori odvijaju u normalnoj atmosferi medijske slobode i da se ne dovode naprednjački aktivisti iz unutrašnjosti koji se prijavljuju u Beogradu, opozicija bi, sve ovako rascepkana, pobedila. Ukoliko ne pobedimo „neznanog junaka“ pod Vučićevom maskom, bićemo veoma jaka i nezgodna opozicija u gradskoj skupštini. Onda neće moći ni fontane ni jelke baš lako da prolaze. Ukoliko građani shvate da je ovo prava prilika da pokažu ovoj opsenarskoj ekipi šta o njoj misle i opozicija dobije većinsku podršku, u Beogradu očekujem promene. Naš grad treba da dobije sjaj evropskih prestonica, da obnovi svoje proizvodne kapacitete, pa da pored univerzitetskog, uslužnog, turističkog, postane i industrijski centar, poljoprivredni gigant kroz jačanje PKB-a, grad prijatan za život, sigurnih ulica, dostupnog lečenja, školovanja i pogodan za stvaranje porodice. Ako me pitate šta očekujem, očekujem Beograđane protiv fantoma!

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na stranama 2-3.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas