Politika

Predsednica DJB imenovana za člana Odbora za monitoring u Savetu Evrope

Izvor: DJB

Beogradski glas – Nakon govora u Savetu Evrope o medijskom mraku u Srbiji koji onemogućava fer i slobodne izbore, Branka Stamenković iz DJB imenovana je za člana Odbora za monitoring Saveta Evrope. Ovaj odbor zadužen je za skupljanje informacija i pisanje izveštaja o stanju demokratije u zemljama članicama Saveta Evrope koje se nalaze u procesu monitoringa. Srbija je trenutno jedna od 10 zemalja nad kojima se vrši monitoring.

Osim medijskih sloboda, predmet monitoringa u Srbiji su i izborni proces, vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, i poštovanje ljudskih i manjinskih prava. 

Ovom imenovanju i govoru predsednice DJB Branke Stamenković prethodio je pokušaj šefa srpske delegacije, Aleksandre Tomić iz SNS-a, da isključi DJB iz Parlamenta Saveta Evrope. Aleksandra Tomić je donela samovoljnu odluku da delegacija u Strazbur otputuje bez delegata DJB. Branka Stamenković je na zasedanje došla u samostalnoj režiji, posle pozitivnog odgovora Saveta Evrope na žalbu na postupanje Aleksandre Tomić.

Nakon što je ovaj pokušaj Aleksandre Tomić osujećen i nakon što je Branka Stamenković u Skupštini Saveta Evrope uspela da se izbori za mikrofon, ostali delegati SE imali su priliku da po prvi put čuju činjenice o stvarnom stanju na medijskoj sceni Srbije. S obzirom da je ovo rezultiralo imenovanjem Branke Stamenković za člana Odbora za monitoring, postalo je potpuno jasno zbog čega je SNS po svaku cenu želeo da Branku Stamenković iz DJB onemogući da dođe u Strazbur.

Kao jedini opozicioni poslanik u delegaciji Srbije u Skupštini Saveta Evrope, predsednica DJB Branka Stamenković će se postarati da se istina o potpunom urušavanju demokratije i nezavisnih državnih institucija u Srbiji čuje u svim relevantnim međunarodnim forumima.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x