Politika

Osnovan novi opozicioni savez – Građanski blok 381, predsednik Saša Janković

Beogradski glas (Beta) –  Pokret slobodnih građana, Zelena ekološka partija – Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija formirali su danas „Građanski blok 381“ na čijem čelu je lider PSG Saša Janković.

Kao glavni ciljevi za koje će se taj opozicioni blok zalagati navedeni su sloboda i pravda kroz sistem demokratskih institucija, Srbija u Evropskoj uniji okrenuta Zapadu, zalaganje za tržišnu ekonomiju sa snažnom socijalnom politikom i stvaranje ekološke države i društva tolerancije i napretka.

Delovanje će se zasnivati na politici odgovornosti za javno dobro, na načelima slobode mišljenja i govora, nenasilja i pravičnosti, sekularizma, antifašizma i slobode od straha.

U dokumentu pod nazivom „Dogovor 381“ koji su danas potpisali predsednici partija koje čine taj blok navodi se i da su za to da Kosovo uđe u medjunarodne organizacije uključujući UN, ali ne i za priznavanje nezavisnosti.

Navedeno je i da bi trebalo obezbediti teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak, poseban režim zaštite najznačajnih verskih i kultruno-istorijskih dobara i poštovanje imovinskih prava.

Janković je na konferenciji rekao da je blok formiran kao izraz političke volje da deluju na „oslobađanju“ Srbije od aktuelne vlasti i radi sprovodjenja programa koji će modernizovati zemlju.

On je pozvao i druge partije, organizacije, lokalne i građanske inicijative i pojedince koji dele takvu viziju političke borbe da im se priključe.

Kao svoj prvi cilj Janković je naveo borbu za regularne izborne uslove i na tom cilju, po njegovim rečima, spremi su da sarađuju i sa Savezom za Srbiju.

„Mi imamo različitu viziju kako bi Srbija trebalo da izgleda, ali sa njima (Savezom za Srbiju) smo saglasni u tome da je ova vlast uništila demokratske i sve druge vrednosti“, rekao je Janković, dodajući da im je zajednička borba za poštene izbore.

Na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama PSG saopšteno je i da su potpredsednici „Građanskog bloka 381“ Ana Jovanović i predsednik Zelene ekološke partije Dejan Bulatović.

Dokument su danas potpisali i predsednik Madjarskog pokreta Jen Maglaji, predsednik Koalicije Tolerancija (Vlaška narodna stranka, Vojvodjanski pokret, Tolerancija Srbije, Bošnjačka gradjanska stranka i Stranka Crnogoraca) Hadži Salihović i predsednik Šumadijske regije Saša Milenić.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će partije koje su deo tog bloka u lokalnim saoupravama gde imaju odborničke grupe preimenovati ih u „Građanski blok 381“, što važi i za odborničku grupu Pokreta slobodnih građana u Beogradu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x