Politika

„Nemačka je prijatelj i partner Srbije i snažno podržava proces evropskih integracija“

Beogradski glas, Beta – Premijerka Srbije Ana Branabić poručila je, tokom sastanka sa izaslanikom iz EU politike u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Tomasom Osovskim, da su prioriteti Srbije reforme koje obuhvataju poglavlja 23 i 24 i da je njihov cilj jačanje institucija i vladavine prava.

„U razgovoru je istaknuto da su prioriteti i Srbije i EU borba protiv korupcije i sive ekonomije“, navodi se u saopštenju i dodaje se da je Brnabić kazala da je elektronska uprava jedan od najvažnijih mehanizama za jačanje transparentnosti i efikasnosti javne uprave.

Kako se navodi u saopštenju, ona je predstavila aktivnosti koje je Srbija sprovela kada je reč o ustavnim amandmanima i aktivnosti na izradi nove medijske strategije.

Premijerka Brnabić rekla je da je punopravno članstvo u EU ključni strateški cilj Srbije, dok je Osovski istakao da je Nemačka prijatelj i partner Srbije i da snažno podržava proces evropskih integracija.

„Osovski je zaključio da je potrebno posvećeno nastaviti sprovođenje reformi na evropskom putu“, zaključuje se u saopštenju.

Teško je shvatljiva doslednost kojom države članice EU, a posebno Nemačka, nisu samo propustile da zaštite demokratiju u Srbiji, već umesto toga otvoreno podržavaju i promovišu autokratski režim koji je demokratiju ukinuo. Nijedna država članica EU u sopstvenoj zemlji nikad ne bi dozvolila bilo šta od onoga što smatra – dobrim pravcem za Srbiju.

Organizacija Fridom Haus objavila je izveštaj „Slobode u svetu 2019“ o stanju fundamentalnih sloboda u 195 zemalja. Srbija je ove godine pala iz grupe slobodnih zemalja u delimično slobodne zemlje, gde se nalazi i Crna Gora.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač