Politika

Ministar pravde Kosova: Srbija ne može da bude deo istrage ubistva Olivera Ivanovića

Politika

PRIŠTINA – Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u proces istrage smrti predsednika Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića, ali da je spremno da sarađuje sa Srbijom u vezi sa tim slučajem.

Ni u kom slučaju nećemo dozvoliti mešanje u proces istrage nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje. To ćemo raditi samo mi, kazao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.

On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva dela zahtevaju hitnu reakciju.

Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmenu inforomacija koje mogu da doprinesu što bržem rešavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vođenju istrage, stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.

Tači je na Fejsbuku napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, sarađuju i primaju „bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvetljavanja ubistva“.

Vladimir Rebić, direktor srpske policije je kazao da još uvek nema odgovora Euleksa i Unmika povom zahteva Srbije za uključivanje njenih državnih organa u istragu ubistva Olivera Ivanovića.

– Čuo sam se više puta sa šefom Euleksa, apelovao, molio da nam daju neke podatke kako bismo to proverili u Srbiji, ali i ponovio zahtev da zajedno sa kosovskom policijom učestvujemo u preistražnom i istražnom postupku, kazao je Rebić.

Dodao je da „profesionalno veruje da će Euleks i Unmik odgovoriiti na zahteve Srbije“. „Verujem i u srpsku policiju i BIA i da ćemo, zahvaljujući ljudskim i materijalnom resursima, moći da nadjemo izvršioca i nalogodavca ubistva, zaključio je Rebić.

S druge strane, portparolka Misije Umnik Sanam Dolatshahi, je rekla da Unmik još nije dobio zahtev iz Beograda da se Srbija uključi u istragu o ubistvu lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića.

– Upoznati smo sa izjavom predsednika Vučića, ali još nismo primili nikakav zvaničan zahtev te prirode, rekla je ona agenciji Beta.

Beti je u Euleksu rečeno da će Priština doneti odluku o tome da li će Srbija učestovati ili ne u istrazi Ivanovićevog ubistva u Kosvoskoj Mitrovici.

– Na kosovskim vlastima je da odluče da li će Srbija učestovati u istrazi, rekla je šef kancelarije za štampu i javno informisanje Euleksa Dragana Nikolić Solomon na pitanje da li je zahtev stigao u Euleks.

 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas