Politika

Laž godine: Aleksandar Vučić ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri

Beogradski glas (Beta) – Portal Istinomer saopštio je da je u toku 2018. godine od skoro 130 izjava političkih aktera, koje su u većoj meri privukle pažnju građana, najveći broj negativan po kriterijumima istinitosti, doslednosti ili ispunjenja obećanja.

Istinomer je ocenio da je javni prostor u toku 2018. godine u velikoj meri bio obeležen „neistinama, poluinformacijama, proizvoljnim i netačnim podacima“.

Prema metodologiji Istinomera, svega osam izjava, podeljenih u tri kategorije zaslužilo je pozitivnu ocenu, a skoro trećina od broja ocenjenih izjava jesu one koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istinomer navodi da je Vučić i tokom 2018. godine „ubedljivo dominirao medijskim prostorom“, a da je od ukupno 36 izjava predsednika tri dobilo pozitivnu, a dve ocenu „nešto između“.

Iza Vučića, po broju ocenjenih izjava je sadašnji ministar finansija u Vladi Srbije i bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali, sa ukupno 13 ocena, od kojih je 11 negativno a dve pozitivne, naveo je Istinomer.

„Akteri na političkoj sceni služili su se i podacima koje nije moguće proveriti, kao i činjenicama izvrnutim iz konteksta, pa je Istinomer u toku 2018. u svoju metodologiju merenja tačnosti izjava uvrstio i dve nove ocene – ‘neproverivo’ i ‘zloupotreba činjenica'“, navodi se u saopštenju.

Za „Laž godine“ čitaoci Istinomera su izabrali izjavu narodnog poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Markovića, koji je tokom jednog zasedanja Skupštine Srbije u septembru izjavio: „Aleksandar Vučić ne laže, niti je ikada išta slagao u svojoj političkoj karijeri“.

Istinomer navodi da je ovo prva godina da Vučić nije pobedio na izboru za „Laž godine“, i da su se u izboru za tu „titulu“ našle još i izjava predsednika Srbije da je „izabran uz najveću podršku u savremenoj istoriji“, njegove medijske savetnice Suzane Vasiljević da „mediji nisu podržavali Vučića u predsedničkoj kampanji“, zatim premijerke Ane Brnabić da je „dijalog sa Prištinom potpuno transparentan“, ali i ministra Siniše Malog da „niko ne gradi metro u gusto naseljenim delovima grada“.

Avatar

Nikola Stankovic

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mirjana Milutinovic Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Mirjana Milutinovic
Guest
Mirjana Milutinovic

Naš Predsednik se bavi totalnom manipulacijom naroda. Ako to nije laganje naka mi neko kaže kao se to zove? Trenutno protestanti traže slobodu medija kao bi se opozicija, javne ličnositi i sam narod pojavio na Tv i rekao istinu o kupovini glasova od strane SNS, o totalnoj rasprodaji Srbije, o naseljaavanju migranata….ima puno toga ..istinu retko kada čujem ood Predsednika !

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas