Politika beogradski glas
Politika

„Kosovu dozvoliti članstvo u Ujedinjenim nacijama bez formalnog priznanja nezavisnosti, podela je opasno rešenje“

Beogradski glas (Beta) – Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je da bi kosovsko pitanje rešio integracijom Kosova u medjunarodne organizacije, što uključuje i Ujedinjene nacije, ali bez formalnog priznanja nezavisnosti, preneo je nedeljnik „Vreme.

Janković je kazao da bi, po njegovom mišljenju, rešenje pitanja Kosova obuhvatilo „teritorijalnu i personalnu“ autonomiju za Srbe na Kosovu i institucionalizaciju njihovih organa samouprave.

„Rešenje bi obuhvatalo poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno-istorijskih dobara (vid eksteritorijalnosti)“, rekao je Janković.

On je objasnio da bi se zalagao za procesuiranje svih zločinaca, i sa srpske i sa albanske strane.

Janković je u intervjuu ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema koncept rešenja pitanja Kosova, već sa nekoliko taktičkih varijanti pokušava da ostane na vlasti.

„Igra onu igru koja mu se danas čini jačom, ali će je sutra zameniti potpuno suprotnom ako oceni da će ga ona sačuvati (na vlasti)“, objasnio je Janković.

Po njegovim rečima, Vučiću je nebitno šta će se dogoditi sa ljudima, Kosovom, Srbijom i regionom, već jedino brine o svojoj poziciji na vlasti.

Za Jankovića je plan razmene teritorija Kosova sa Albancima „opasan presedan“ koji nije trajno i održivo rešenje.

„Šta sutra sa delom Sandžaka koji u Srbiji, šta sa severom Vojvodine“, upitao je Janković.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Srbin
Srbin
август 9, 2018 12:15 pm

Nikada u istoriji Srbije KiM nisu bilie Siptarska teritorija. Ni o kakvoj podeli, nezavisnosti, ili autonomiji Siptarske drzave ne moze biti reci. Siptari su manjinski narod, (a ne nacija), koji zivi na KiM u ustavno-pravnoj drzavi Srbiji bez prava na odvajanje. Srbija je jedini tritorijlni vlasnik KiM. Treba shvatiti da Vucic i SNS Vlada nece nista uraditi da KiM ostane Srbska pokrajina, sto je bila vekovima do sada. Cinjenica da na KiM ima vise Siptara nego Srba je poznata, kao i zasto je doslo do takve situacije. Zato se ne sme cekati i dozvoliti da Siptarski dzelati tamane Srbe na KiM kao stoku na klanici, ili proteraju kao Hrvati. Srbska vojsku mora intervenisati, pohapsiti veleizdajnike i zavesti red na Kosovu. Veleizdajnike u Vladi odmah neutralisati da vise ne truju narod, poklanjaju delove Srbije tudjinu, prodaju nasu decu i telesne organe, i raseljavaju Srbe po belom svetu. Otarasiti se Siptarskih zveri koje vrse zlocine nad Srbima jos od 1914-te. Srbi, kucnulo je 5 do 12. Mora se oruzjem braniti sve sto je Srbsko.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x