Politika

Kako je DJB pobedio SNS usred Strazbura: Propala pogana namera naprednjaka

Piše: Dimitrije Gašić

Beogradski glas – U potpunoj suprotnosti s pravilima rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Aleksandra Tomić iz SNS-a odlučila je da narodna poslanica i predsednica „Dosta je bilo“ Branka Stamenković ne bude član delegacije koja učestvuje na zimskom zasedanju u Strazburu.

Uprkos činjenici da DJB ima svog poslanika u Parlamentu Saveta Evrope, Tomić je, u svojstvu šefa srpske delegacije, samovoljno i protivno pravilima Saveta Evrope donela odluku da isključi DJB sa zimskog zasedanja u Strazburu tako što je službenicima Narodne skupštine Srbije zabranila da za Branku Stamenković rezervišu hotel, kartu i obaveste je.

Dan nakon što se u DJB-u saznalo da su isključeni, uputili su zvaničan protest predsednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) protiv šefa srpske delegacije zbog samovoljne odluke o isključenju. Oštro protestno pismo upućuju i Aleksandri Tomić, apelujući na nju da hitno preinači nezakonitu odluku.

Iako se delegacija u ponedeljak 21. januara zaputila u Strazbur bez poslanice Branke Stamenković, ona je istog dana stigla u Strazbur i, zahvaljujući prijateljskim odnosima DJB sa poslanicima drugih zemalja, uspela da se akredituje za ovo zasedanje.

„Veliku pomoć DJB i ja dobili smo od naše poslaničke grupe evropskih konzervativaca i reformista koji su kontaktirali sa generalnim sekretarom i predsednicom Skupštine SE da objasne šta je šefica srpske delegacije uradila da me spreči da dođem na zasedanje. Mnogo im hvala“, navela je Stamenkovićeva u svom obraćanju na društvenoj mreži „Tviter“.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope nije isto što i Evropska unija jer je sastavljena od narodnih poslanika svih evropskih zemalja. Delegacija Narodne skupštine Srbije u parlamentu Saveta Evrope ima sedam predstavnika: tri poslanika iz redova SNS-a, jednog iz SVM-a, jednog iz SRS-a, jednog iz SPS-a i jednog iz DJB-a. Drugim rečima, DJB je jedini predstavnik srpske opozicije u Savetu Evrope.

SNS na sve načine, nezakonite i krajnje nemoralne, pokušava da uguši glas opozicije ne samo u Srbiji već i u svetu. Ovaj put im to nije uspelo.

Branka Stamenković je na zasedanju Skupštine Saveta Evrope, kao jedini predstavnik srpske opozicije, govorila o pogubnoj politici EU koja podržava autokrate na Balkanu, o kolonijalnoj politici Nemačke na Balkanu i o potpunoj razgradnji demokratije u Srbiji. Govorila je i o potpunom medijskom mraku, korupciji u vrhu vlasti, sprezi vlasti sa kriminalom, partokratiji koja je sve tri grane vlasti podvela pod svoju partijsku vlast, manipulacijama sa biračkim spiskovima i izbornim krađama, o zastrašivanju građana, i o poruci koju Nemačka u kaputu EU šalje našim građanima da „Srbija ide u dobrom pravcu“.

Ovim sramnim gestom vladajuća koalicija sa SNS-om na čelu pokazala je da očigledno strahuje da se u relevantnim evropskim institucijama čuje bilo kakva poruka iz Srbije koja nije u skladu sa njihovom proklamovanom mantrom da „EU nema alternativu“ i kritika EU zbog podrške autokratama na Balkanu koji uništavaju demokratiju, kontrolišu medije, zastrašuju građane, manipulišu biračkim spiskovima.  

Još jedna zavera vladajuće većine protiv jedinog opozicionog predstavnika Srbije u Savetu Evrope nije uspela, a Srpska napredna stranka je ponovo obrukala građane Srbije pred Evropom.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x