Politika

Kako je DJB pobedio SNS usred Strazbura: Propala pogana namera naprednjaka

Piše: Dimitrije Gašić

Beogradski glas – U potpunoj suprotnosti s pravilima rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Aleksandra Tomić iz SNS-a odlučila je da narodna poslanica i predsednica „Dosta je bilo“ Branka Stamenković ne bude član delegacije koja učestvuje na zimskom zasedanju u Strazburu.

Uprkos činjenici da DJB ima svog poslanika u Parlamentu Saveta Evrope, Tomić je, u svojstvu šefa srpske delegacije, samovoljno i protivno pravilima Saveta Evrope donela odluku da isključi DJB sa zimskog zasedanja u Strazburu tako što je službenicima Narodne skupštine Srbije zabranila da za Branku Stamenković rezervišu hotel, kartu i obaveste je.

Dan nakon što se u DJB-u saznalo da su isključeni, uputili su zvaničan protest predsednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) protiv šefa srpske delegacije zbog samovoljne odluke o isključenju. Oštro protestno pismo upućuju i Aleksandri Tomić, apelujući na nju da hitno preinači nezakonitu odluku.

Iako se delegacija u ponedeljak 21. januara zaputila u Strazbur bez poslanice Branke Stamenković, ona je istog dana stigla u Strazbur i, zahvaljujući prijateljskim odnosima DJB sa poslanicima drugih zemalja, uspela da se akredituje za ovo zasedanje.

„Veliku pomoć DJB i ja dobili smo od naše poslaničke grupe evropskih konzervativaca i reformista koji su kontaktirali sa generalnim sekretarom i predsednicom Skupštine SE da objasne šta je šefica srpske delegacije uradila da me spreči da dođem na zasedanje. Mnogo im hvala“, navela je Stamenkovićeva u svom obraćanju na društvenoj mreži „Tviter“.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope nije isto što i Evropska unija jer je sastavljena od narodnih poslanika svih evropskih zemalja. Delegacija Narodne skupštine Srbije u parlamentu Saveta Evrope ima sedam predstavnika: tri poslanika iz redova SNS-a, jednog iz SVM-a, jednog iz SRS-a, jednog iz SPS-a i jednog iz DJB-a. Drugim rečima, DJB je jedini predstavnik srpske opozicije u Savetu Evrope.

SNS na sve načine, nezakonite i krajnje nemoralne, pokušava da uguši glas opozicije ne samo u Srbiji već i u svetu. Ovaj put im to nije uspelo.

Branka Stamenković je na zasedanju Skupštine Saveta Evrope, kao jedini predstavnik srpske opozicije, govorila o pogubnoj politici EU koja podržava autokrate na Balkanu, o kolonijalnoj politici Nemačke na Balkanu i o potpunoj razgradnji demokratije u Srbiji. Govorila je i o potpunom medijskom mraku, korupciji u vrhu vlasti, sprezi vlasti sa kriminalom, partokratiji koja je sve tri grane vlasti podvela pod svoju partijsku vlast, manipulacijama sa biračkim spiskovima i izbornim krađama, o zastrašivanju građana, i o poruci koju Nemačka u kaputu EU šalje našim građanima da „Srbija ide u dobrom pravcu“.

Ovim sramnim gestom vladajuća koalicija sa SNS-om na čelu pokazala je da očigledno strahuje da se u relevantnim evropskim institucijama čuje bilo kakva poruka iz Srbije koja nije u skladu sa njihovom proklamovanom mantrom da „EU nema alternativu“ i kritika EU zbog podrške autokratama na Balkanu koji uništavaju demokratiju, kontrolišu medije, zastrašuju građane, manipulišu biračkim spiskovima.  

Još jedna zavera vladajuće većine protiv jedinog opozicionog predstavnika Srbije u Savetu Evrope nije uspela, a Srpska napredna stranka je ponovo obrukala građane Srbije pred Evropom.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!