Politika

Industrija straha

Politika

Reč glavnog urednika

Prošlo je nešto više od mesec dana od otvorenog pisma majke učenika niške gimnazije „9. maj“ upućenog predsedniku Srbije i ministru policije. Povod: njenog sina su, nasred časa, letvama pretukla dvojica momaka.

Reč je o teškom i oporom pismu koje svaki roditelj mora čitati sa knedlom u grlu. Pismu na koje se ne reaguje rečima već delima. Ovaj potresni dokument završava se rečima: „Ja sam kao roditelj dala sve od sebe i mislim da sam uradila pravu stvar za moju decu. To je bio jedan od mojih načina da svoju zemlju učinim boljim i lepšim mestom za život, podarivši joj dva divna čoveka. Sada ste vi na potezu.“

Predsednik je imao preča posla, ali se zato oglasio prvi do njega, ministar policije Stefanović: „Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju u našim školama. Pozvali smo roditelje da dođu na razgovor kod mene, primiću ih u bilo kom terminu koji njima odgovara. Želim da razgovaramo o ovom slučaju i da zajedno vidimo šta je to što sistem i država mogu da preduzmu i u slučaju njihovog sina, ali i za ubuduće, da se ovakve stvari ne bi ponovo dešavale.“

Nemam potvrdu da su roditelji prihvatili poziv, sumnjam, jer bi se naprednjački talambasi na sva zvona oglasili i tako markirali još jednu po vođu i vlast neprijatnu priču. Nažalost, ućutalo je i ono malo nekontrolisanih medija.

Poziv doktora Stefanovića je, osim što je kruto zvaničan, i licemeran. Nije mu palo na pamet da ode do Niša i svojim autoritetom malo protrese lokalnu policiju. Ali i da se suoči sa hrabrom i čestitom ženom koja mu se obratila ne za kabinetski razgovor, već za delovanje. Možda je u tom izbegavanju bilo i strepnje da mu neko ne postavi pitanje zašto nije donet Aleksin zakon, kao epilog mnogo tragičnijeg slučaja iz istog ovog grada, kad je nesrećni dečak posle vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo.

Zašto ovaj zakon nije bio po volji vladajućoj stranci? Iako ga je inicirala žena bliska SNS-u, iako je stigao do nadležnog skupštinskog odbora? Da li su mnogobrojni apeli javnosti, peticija, protesti iziritirali vrh vlasti pa su rešili da sve gurnu pod tepih? A tim zakonom je trebalo samo da se ugrade mere prevencije, ne i kaznene.

Da je zakon usvojen, verovatno se ne bi desio nov niški slučaj, i ne samo niški, jer vršnjačko nasilje cveta širom Srbije! Da li je nečinjenje svesno ili namerno? A koliko sutra, bahati tinejdžeri će prerasti u mlade bitange i kriminalce. Doškolovaće se na fudbalskim stadionima i kvalifikovati da postanu deo političke industrije ove ili neke druge stranke.

A onda sledi izlazak na veliku scenu, gde se za velike novce obavljaju veliki poslovi – poput likvidacije Olivera Ivanovića.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas