Politika

Haradinaj: Mi ćemo odlučivati o Kosovu i to u Prištini

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je proces dijaloga sa Srbijom o normalizaciji odnosa „sada u sigurnim rukama“ i da više nije u nadležnosti visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

„Proces se više se ne rizikuje od predloga o podeli i postoji jedna stabilnost“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare posle zasedanja vlade, preneo je RSE.

„Visoki nivoi EU bili su prisiljeni da dijalog sklone od Mogerini i od onih koji su hteli da nas odvedu u podele. Odlučivanje se sada vratilo u Prištinu, ne može neko van Kosova da donosi odluke po suverenoj zemlji. Mi ćemo odlučivati o Kosovu“, dodao je on.

Briselski sporazum potpisan je pre šest godina, a od tada do danas, Srbija je ispunila sve obaveze iz pomenutog sporazuma, dok Priština nije ispunila nijednu. U međuvremenu, odlukom kosovskih vlasti, uvedene su takse na robu iz Srbije koje, prema rečima Haradinaja, nemaju nameru da ukinu.

Haradinaj je ponovio da taksa od 100 odsto, što je uslov Srbije za nastavak dijaloga, neće biti uklonjena, ukazujući na predstojeće izbore u EU i odlazak Federike Mogerini sa te pozicije.

Ostaje da vidimo da li će predsednik Srbije pristati na još jedan u nizu kompromisa uprkos činjenici da Priština ne ispunjava obećano i kako će „sigurne ruke“ nastaviti ovaj dijalog.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač