Politika

Han: Dijalog Beograda i Prištine težak; Opozicija: Mafija na čijem je čelu predsednik SNS zauzela sve pozicije u zemlji

Politika

BEOGRAD (Beta) – Komesar za evropsku susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da je trenutno suviše rano reći kako će se materijalizovati pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine.

Han je posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić ocenio da je dijalog Beograda i Prištine težak i dodao da ne želi da prejudicira kakav će biti njegov rezultat.

„Suviše je rano reći kako će se normalizacija odnosa materijalizovati ali je važno da to bude pravno-obavezujući sporazum“, kazao je Han na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prethodno su direktorka Evropske komisije za Zapadni Balkan i ministri rada i evropskih integracija, Zoran Đorđević i Jadranka Joksimović, potpisali dva sporazuma kojima je EU sa 44 miliona evra podržala Srbiju u boljem upravljanju granicama i migracijama.

Navodeći da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, premijerka Ana Brnabić ocenila je da su danas potpisani sporazumi o sektorskoj budžetskoj podršci „još jedan dobar pokazatelj našeg partnerstva sa EU“.

„Posle objavljivanja strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, razumeli smo na čemu je fokus i šta treba da uradimo da bi iskoristili šansu pred nama“, kazala je premijerka.

Ona je dodala da sektorska budžetska podrška EU pomaže Srbiji da tehnički završi neke stvari kao i da se slični projekti odnose na reformu javne uprave i obrazovanja.

Podsećajući da je EU najveći donator Srbiji jer je od 2007. godine dala više od dve milijarde evra bespovratne pomoći, evropski komesar Johanes Han ocenio je da se danas potpisanim sporazumima nastavlja put evropske perspektive Srbije.

„Danas smo potpisali dva važna ugovora, od kojih jedan, vrednosti 28 miliona evra, značajno doprinosi ostvarivanju poglavlja 23 i 24, koji se tiču ljudskih prava i vladavine prava“, kazao je Han.

Po njegovim rečima, drugi sporazum, vredan 16 miliona evra, tiče se pomoći Srbiji kada je reč o boljem upravljanju migracijama.

„Moramo pomoći zemljama koje su bile pogođene neviđenim migrantskim talasom. Ovaj sporazum deo je većeg projekta vrednog 77 miliona evra“, kazao je Han.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da je Srbija na osnovu danas potpisanih sporazuma, dobila bespovratna sredstva od EU.

„Ta sredstva idu direktno u budžetski sistem što je izraz velikog poverenja koje EU ima u Srbiju kao zemlju kandidata“, kazala je ministarka.

Predstavnici opozicije razgovarali su danas sa Delegacijom Evropske unije koju predvodi evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han o, kako su naveli, Strategiji EU za Zapadni Balkan, uslovima koje Srbija mora da ispuni za članstvo u Uniji, vladavini prava, slobodi medija i ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sastanku su prisustvovali lideri Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Socijaldemokratske partije Boris Tadić, Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, Nove stranke Zoran Živković, Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i funkcioner Narodne stranke Nikola Jovanović.

Jovanović je rekao da je on na sastanku kazao da je neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom, stabilizovati Bosnu i Hercegovinu i da treba raditi na ubrzanju ekonomskih reformi u Srbiji.

Živković je rekao da je njegova uloga na sastanku bila da upozori Hana i misiju EU da u Srbiji, na vlasti imaju sagovornika koji ih, kako je naveo laže, „jedno misli, drugo radi, a treće govori“, kao i da vladavina prava u Srbiji ne postoji.

On je dodao da je „mafija na čijem je čelu predsednik SNS (Aleksandar Vučić) zauzela sve pozicije u zemlji“.

Šutanovac je preneo da se u Srbiji ne sprovode reforme, kao i da Srbija „kaska za Evropom“.

„Razgovarali smo o geostrateškom položaju, o regionu, o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj i da u Srbiji moraju da se sprovode reforme, bez obzira na velike probleme“, rekao je Šutanovac.

Tadić je rekao da je na sastanku kazao da u Srbiji postoji veza izmedju političke elite i organizovanog kriminala.

On je dodao da je u razgovoru rekao da se mora rasvetliti ubistvo Olivera Ivanovića, koje je, po njegovoj oceni, bilo pripremano u medijskom smislu.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas