Politika

Gojković najavila promene u Skupštini: Bez hitnog postupka, budžet će biti razmatran kao jedina tačka

Beogradski glas (Beta) – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je definisala smernice i paket mera koji će unaprediti rad Parlamenta kako bi naredni izveštaj Evropske komisije (EK) za Srbiju u tom segmentu bio bolji.

Gojković je o delu izveštaja EK koji se odnosi na rad parlamenta govorila na otvaranju sedme Plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Gojković je rekla da je i na sastanku sa šefom misije EU u Srbiji Semom Fabricijem iznela mišljenje da izveštaj sadrži političke ocene.

Ona je rekla da su medju definisanim smernicama za unapredjenje rada skupštine i mere koje se odnose na hitan postupak prilikom predlaganja zakona.

„Parlament tako više neće uzimati u obzir na razmatranje zakone po hitnom postupku, kada za to razlozi nisu očigledni, već će ih vraćati vladi da uspostavi redovan postupak“, rekla je Gojković.

Ona je najavila da će Skupština Srbije u junu u plenumu raspravljati o izveštajima nezavisnih regulatornih tela.

Gojković je istakla i da očekuje važne pomake prilikom razmatranja narednog predloga zakona o budžetu.

„Budžet, kao ključni zakon u godini biće razmotren samostalno… predložiću da rasprava o ovom važnom dokumentu umesto pet sati traje duplo duže za poslaničke grupe“, najavila je Gojković.

Kada je reč o nadzornoj funkciji parlamenta, Gojković je rekla da je u izveštaju EK zanemaren rad odbora koji je, kako je navela, „ostao ispod radara“.

Gojković je rekla da je poslanike koji su se odlučili na bojkot parlamenta pozvala na razgovor o unapredjenju rada parlamenta, procedurama i o onome što ih je odvratilo od učešća u radu skupštine.

„Mislim da je pravo mesto da razgovaramo parlament“, rekla je Gojković.

Promene u radu parlamenta najavio je i predsednik Vučić pre nekoliko dana gostujući na TV Prva.

„Rekao sam većini naših ministara da više nema zakona po hitnom postupku, samo ako je nešto posebno značajno, kao što su međunarodni sporazumi. Rasprava o budžetu mora da uđe na vreme u Skupštinu, morate da date duplo vreme poslanicima da o njemu razgovaraju. Budžet mora biti jedina tačka dnevnog reda“, rekao je Vučić.

Ovakve najave stigle su svega nedelju dana nakon što je stigao Izveštaj o napretku EK o Srbiji, u kojima se godinama kritikuje donošenje zakona po hitnom postupku u Skupštini Srbije. To znači da se poslanicima predlozi zakona, umesto najmanje 15 dana ranije, dostavljaju svega nekoliko dana pre početka sednice.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač