Politika

DJB: Zašto je vlast pokrenula brzinsko menjanje Ustava Srbije?

Beogradski glas (Beta) – Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) saopštio je da vladajuća većina ne može mimo redovnog zasedanja Skupštine da menja Ustav Srbije, „posebno ne dok traje bojkot Skupštine od strane opozicije“ i zatražio da se od toga odustane.

U saopštenju tog pokreta navodi se da se najavljene promene Ustava odnose na depolitizaciju pravosuđa, a da protivljenje stručne javnosti, sudija, tužilaca i advokata najavljivanim promenama Ustava jasno govori da vlast pokušava da sudsku vlast stavi pod „kompletnu kontrolu partijske vlasti i time zacementira partokratiju u Srbiji“.

„Narodnim poslanicima, osim poziva, nije dostavljen materijal za sednicu Odbora za ustavna pitanja, a predsednik tog odbora odbija da poslanicima dostavi materijal obrazlažući svoju odluku time da je materijal dostavljen u novembru prošle godine, kako bi valjda njihov posao analize i diskusije o predlogu učinio što težim“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Pokret DJB upitao je zašto se „na brzinu“ menja Ustav i da li vlast, uz promene Ustava, namerava da u poslednjem momentu ubaci i neke druge, kao što je izbacivanje preambule iz Ustava.

Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije zakazao je u ponedeljak sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu za promenu Ustava Srbije za petak, 14. jun 2019.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač