Politika

DJB: Zašto je vlast pokrenula brzinsko menjanje Ustava Srbije?

Beogradski glas (Beta) – Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) saopštio je da vladajuća većina ne može mimo redovnog zasedanja Skupštine da menja Ustav Srbije, „posebno ne dok traje bojkot Skupštine od strane opozicije“ i zatražio da se od toga odustane.

U saopštenju tog pokreta navodi se da se najavljene promene Ustava odnose na depolitizaciju pravosuđa, a da protivljenje stručne javnosti, sudija, tužilaca i advokata najavljivanim promenama Ustava jasno govori da vlast pokušava da sudsku vlast stavi pod „kompletnu kontrolu partijske vlasti i time zacementira partokratiju u Srbiji“.

„Narodnim poslanicima, osim poziva, nije dostavljen materijal za sednicu Odbora za ustavna pitanja, a predsednik tog odbora odbija da poslanicima dostavi materijal obrazlažući svoju odluku time da je materijal dostavljen u novembru prošle godine, kako bi valjda njihov posao analize i diskusije o predlogu učinio što težim“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Pokret DJB upitao je zašto se „na brzinu“ menja Ustav i da li vlast, uz promene Ustava, namerava da u poslednjem momentu ubaci i neke druge, kao što je izbacivanje preambule iz Ustava.

Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije zakazao je u ponedeljak sednicu na kojoj će se raspravljati o Predlogu za promenu Ustava Srbije za petak, 14. jun 2019.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!