Beogradski glas
Politika

DJB: GIK ne dozvoljava glasanje dijaspore na lokalnim izborima

Politika

BEOGRAD (Beta) – Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je danas da je Gradska izborna komisija Beograda odbila njihov predlog da se dijaspori omogući glasanje na lokalnim izborima, jer se to nikada nije radilo, i ocenio da se time ograničava izborno pravo građanima koji žive u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.

„S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je podsetio da je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart.

„Prošle godine je DJB predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača. Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po DJB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača“, dodaje taj pokret u saopštenju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas