Politika

DJB i Dveri: Pokrenuti inicijative za razrešenje predsednika Srbije i izglasavanje nepoverenja Vladi

Politika

Beogradski glas (Beta) – Predsednici poslaničkih grupa Dosta je bilo i Dveri predstavili su danas dve skupštinske inicijative, predlog da Skupština pokrene inicijativu za razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića s te funkcije i predlog da Skupština pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj Vladi Srbije.

Predsednik poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da oni traže od kolega poslanika da ih podrže svojim potpisom i da zajednički predaju te zahteve u dalju skupštinsku proceduru .

On je rekao da postoji pet osnova da se u Skupštini pokrene inicijativa za razrešenje predsednika Vučića, a kao prvu naveo „njegovo kršenje Ustava Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji“.

„Tu je zatim kršenje člana 115 Ustava kojom se predsedniku zabranjuje obavljanje druge javne funkcije, a svi znamo da Aleksandar Vučić nije podneo ostavku na mesto predsednika SNS“, kazao je Obradović.

Kako je dodao, treći razlog za razrešenje predsednika Srbije je „Vučićev konstantan uticaj i pritisak na pravosuđe i uticanje na sudske presude u pravosudnom sistemu Srbije“.

Obradović je rekao da je među razlozima za razrešenje Vučića to što je učestvovao „na lokalnim izborima 4. marta gde se pojavljuje kao nosilac liste u više mesta“.

On je rekao da su inicijativu za razrešenje predsednika Srbije potpisali svi poslanici poslaničke grupe Srpski pokret Dveri, njih sedam, kao i svi poslanici iz grupe Dosta je bilo, njih 13.

„Ovo je važan test za one koji se predstavljaju kao opozicija u Skupštini Srbije jer ne vidim nijedan razlog da onaj ko je opozicija ne potpiše ovaj zahtev“, rekao je Obradović.

Predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da su razlozi u predlogu za inicijativu izglasavanja nepoverenja Vladi Srbije izuzetno loše materijalno stanje građana, katastrofalno stanje u obrazovanju i zdravstvu, ali i najniža stopa privrednog rasta.

On je dodao da je potreban potpis 60 narodnih poslanika, kao i da ih je do sada potpisalo 20 ali i da je svim poslaničkim grupama poslat taj predlog.

„Očekujemo da će se poslanici odazvati našem pozivu, jer da smo u poziciji vlasti kao predsednik Vlade jedva bih dočekao da se pojavi jedan ovakav predlog, pretpostavljam da bi svaki predsednik republike jedva dočekao da se pojavi ovako nešto, predlog po kojem bi se raspravljalo o radu Vlade“, rekao je Radulović.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas