Politika

DJB: Aleksandra Tomić pobegla od rasprave na Odboru za monitoring Saveta Evrope

Beogradski glas – Pokret “Dosta je bilo” objavio je saopštenje u kome ističe da Aleksandra Tomić (SNS), šefica srpske delegacije u Skupštini Saveta Evrope, navodno pobegla od rasprave na Odboru za monitoring tako što se nije ni pojavila.

Branka Stamenković, predsednica DJB, učestvovala je u raspravi, ali ne i šefica srpske delegacije da bi, kako se navodi, izbegla da odgovori na komentare.

“Suočena sa situacijom u kojoj bi pred Odborom morala da odgovara na komentare Branke Stamenković, narodne poslanice i predsednice DJB, šefica Tomić je očigledno procenila da joj se više isplati da raspravu u potpunosti izbegne. Unutar radnih tela Saveta Evrope SNS nema mogućnost isključivanja mikrofona i uskraćivanja reči Branki Stamenković, kao što to redovno čini u Narodnoj skupštini Srbije. Znajući to, Aleksandra Tomić je pobegla od svoje obaveze predstavljanja Srbije na Odboru za monitoring”, stoji u saopštenju.

Podsećamo, Srbija se nalazi u procesu monitoringa od samog pristupanja Savetu Evrope, 2003. godine. Odbor za monitoring periodično priprema izveštaje o stanju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u Srbiji, analizirajući u kojoj meri je Srbija ispunila standarde na koje se obavezala prilikom pristupanja ovoj evropskoj organizaciji. Trenutno je u izradi jedan takav izveštaj, koji će nakon usvajanja na Odboru postati javan i doći na dnevni red zasedanja Skupštine Saveta Evrope.

“Aktuelna vlast već godinama od Saveta Evrope traži da Srbija izađe iz procesa monitoringa, ali šanse za to su izuzetno male, jer ocene nezavisnih međunarodnih organizacija za praćenje medijskih sloboda i sloboda uopšte, jasno govore o nazadovanju. Srbija je na listi medijskih sloboda pala za 31 mesto u poslednje tri godine, a međunarodna organizacija Fridom Haus degradirala je Srbiju iz kategorije „slobodnih“ u kategoriju „delimično slobodnih“ zemalja. Očekuje se da novi izveštaj o Srbiji bude usvojen u Skupštini Saveta Evrope do kraja 2019. godine”, navodi se u saopštenju DJB.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač