Foto: CRTA
Politika

CRTA: Korupcija glavni problem koji ne dopušta javnosti da koristi pravo da zna

Beogradski glas (Beta) – Korupcija unutar političke sfere predstavlja najveći problem koji ne dopušta javnosti da koristi svoje pravo da zna, ocenjeno je juče na Istinomer forumu pod nazivom „Alo Požega, da te pitam?“ u okviru kampanje „Srbija do informacija“ koju organizuje CRTA.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je na tom foumu u Požegi da je Srbija trenutno suočena sa procesom destrukcije koja je guši decenijama, a to je korupcija. 

„Ako aktuelne izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja budu usvojene, to će biti najniži pad, jer će se javnosti uskratiti bilo kakvo pravo da pita o radu javnih preduzeća“, rekao je Šabić, navodi se u saopštenju CRTE. 

Izvršna direktorka organizacije „Partneri za demokratske promene“ Ana Toskić rekla je da je Srbija zemlja „jako niske zaštite podataka građana“ kao i „niske svesti o pitanju posledica i kazni kada se to pravo prekrši“.

„Mi nemamo ni odgovornost čak i kada se zakon primenjuje, a kazne su toliko beznačajne da ne postoji nikakva posledica po osobe koje čine prekršaj“, rekla je Toskić. 

Predstavnik udruženja „Inicijativa za Požegu“ Bogdan Radovanović kazao je da se u lokalnoj sredini „logično nameće da građani idu linijom manjeg otpora“, međutim da su građani Požege „podneli više od 100 zahteva koji su bili sa određenom svrhom i razlogom“.

„Bilo je i ćutanja lokalne uprave, ali i odgovora naše zahteve. Međutim, nama je jedino značajno kada u odgovoru dobijemo šta to možemo konkretno da uradimo“,  izjavio je Radovanović.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas