Politika

CRTA, Cesid i Jukom: GIK više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prate sednice GIK

Politika

BEOGRAD (Beta) – Organizacije CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) saopštili su danas da Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prisustvom na sednicama GIK prate rad tog tela.

GIK je 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i Cesid ispunile uslove za domaće posmatrače, dok, kako se navodi u saopštenju, prijavu Jukoma i Gradjana na straži za posmatranje rada izbornih organa GIK ni posle više nedelja nije uvrstio na dnevni red sednice.

„Organizacije CRTA, Cesid i Jukom pozivaju Gradsku izbornu komisiju da poštuje Uputstvo za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i da u najkraćem roku omogući domaćim posmatračima prisustvo sednicama ovog organa radi praćanja njegovog rada“, navodi se u zajedničkom saopštenju tri organizacije.

Kako se navodi, GIK je od 14. januara do danas održala 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od njih.

„Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa“, ocenile su organizacije.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas