Politika beogradski glas
Politika

SAD postavile rekord u cenzurisanju i nedavanju podataka

Politika

Beogradski glas (Beta-AP) – Američka savezna vlada je u protekloj godini cenzurisala, zadržala ili nije mogla da nađe više dokumenata koje traže građani ili novinari nego u prethodnoj celoj deceniji, navodi se u danas objavljenoj analizi agencije AP.

Analiza obuhvata osam meseci od dolaska Donalda Trampa na vlast i pokazatelj je koliko se njegova administracija pridržava Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Freedom of Information Act).

Izdata samo jedna petina traženih dokumenata

U studiji se navodi da su mnogi ljudi koji su tražili dokumenta, ostali praznih ruku jer predstavnici raznih vladinih službi navode da ne mogu da nađu dokument, ili po zakonu ne sme da se otkrije određena tražena informacija.

Po rezultatima studije, samo jedna petina traženih dokumenata bude izdata.

Rešavanje zahteva za neki dokument može da traje mesecima, čak i godinama, a događa se da vlada ne odobri oko dve trećine zahteva.

Vlada se pravda da ne sme da izda dokumenta

Savezna vlada potrošila je prošle godine 40,6 miliona dolara za sudske troškove da bi opravdala svoje odluke, što je rekord svoje vrste.

„Savezni organi ne koriste dovoljno savremenu tehnologiju da bi sačuvali, našli ili dali neki dokument koji javnost traži, a javnost je u tom slučaj i gubitnik“, rekao je Adam Maršal, zastupnik prava na slobodan pristup informacijama.

Vlada je u 63.749 slučajeva navela da, po zakonu, ne sme da izda traženi dokument. U SAD postoje zakoni o zabrani davanja detalja o aktivnostima obaveštajnih službi, o stranim vladama, trgovinskim tajnama, bankarskim računima i poreskom stanju pojedinaca.

Stigao rekordan broj zahteva

Vlada je u najgorem slučaju navela da ne može da nađe kompletne dokumente u kojima nedostaju neke strane ili delovi.

Trampova administracija je navela da je dobila rekordan broj zahteva za davanje informacija i da zbog toga kasne agencije zadužene za to.

Podaci Zakona o slobodnom pristupu informacijama se odnose na aktivnosti 116 državnih službi tokom 2017. godine. Najviše zahteva je upućeno ministarstvima unutrašnje bezbednosti, pravde, odbrane, zdravlja i poljoprivrede.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas