Društvo

Nasilje i diskriminacija i dalje problemi LGBTI osoba

Beogradski glas (Beta) – Nasilje i diskriminacija su i dalje dominantni problemi LGBTI osoba u Srbiji, ukazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maja.

Naveo je da LGBTI osobe i dalje nisu dovoljno zaštićene, da se njihova prava krše usled ukorenjenih predrasuda i stereotipa.

Diskriminacija prema LGBTI ima mnogo oblika, od zlostavljanja u školama, pri zapošljavanju i napredovanju na poslu, preko postupanja policije, čak i prilikom obraćanja zdravstvenim ustanovama.

„Zato je naša osnovna obaveza da radimo na podizanju svesti društva o pravima LGBTI osoba preko edukacije mladih“, naveo je Pašalić i dodao da je isto toliko važno prosvećivanje nastavnog osoblja, policije, sudija, tužilaca, građana jer celo društvo mora da se uključi u zaštitu i unapredjenje prava osoba drugačije seksualne orijentacije.

Zaštitnik podseća da nije obezbedjeno puno ostvarivanje prava tih osoba putem pravnog uredjenja životnih zajednica i pravnih posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, pravila ponašanja i sankcije za nosioce javnih funkcija za neprimeren govor o LGBTI osobama, a izostaje i mreža usluga za LGBTI osobe, posebno mlade, decu i one bez doma jer su ih porodice odbacile.

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T) sutra će u 12 sati biti razvijena zastava duginih boja na zgradi Zaštitnika građana.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je 17. maja, na dan kad je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

1 Comment on "Nasilje i diskriminacija i dalje problemi LGBTI osoba"

avatar
2500
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Novosadski deran
Guest

Ako je ovo najveći problem Srbije onda blago nama.
Imam jedno pitanje: kako su to pripadnici LGBT ugroženi na poslu, evo recimo, „pri zapošljavanju“ kao što piše u tekstu?
00

Direktno

Beogradski glas

Bruka meseca

Naslovna za sredu 16. 05. 2018.

Politika beogradski glas

Vest – Komentar

Beogradski glas

Uzbunjivač

Beogradski glas