Kolumna

Raubovanje dobrog utiska

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Svaki čovek, manje ili više svestan sopstvene bolesti, neumitno vremenom razvije prema lekarima strahopoštovanje, pa i neku čudnu ljubav. I Slobodan Milošević je voleo doktore. Otuda je u prvom sazivu višestranačke Srbije Skupština ličila na veliki konzilijum ili bolnicu. Znao je Milošević da međ rajom nosioci titule i belog mantila izazivaju poseban oblik poštovanja, pa i poverenja. A lekari vole da svoju teško utoljivu sujetu nahrane političkim angažmanom. Prija im, a i korisno je. Lakše i brže se napreduje u službi nego uz osvojene specijalizacije i stručnost.

Ne kažem da je dr Zoran Radojičić, ugledni dečji urolog i direktor „Tiršove“, deo ove matrice, tek, nenadano izvučen iz postizbornog zaborava, nije mogao sasvim da sakrije uzbuđenje i iznenađenje izborom za gradonačelnika Beograda. Čak je nevažno da li će biti Vučićeva i Vesićeva marioneta, iako nije prošlo nezapaženo da je njegov ekspoze trajao 10, a Vesićev 36 minuta. Vučić je shvatio da će s nedoraslim i kompromitovanim Vesićem samo da uruši rejting, a da će doktor tu biti pogodan da ostavi i sačuva dobar utisak.

To se savršeno uklapa u Vučićevu stalnu potrebu ostavljanja dobrog utiska u javnosti, šta god da je u pitanju. Otuda on bira teme koje nameće preko svojih medija dajući im značaj i prioritet koji ne zaslužuju. Pre neki dan se napadno osvrnuo na neuspeh lokalne vlasti u Šapcu (gde SNS ne učestvuje) u jednoj mesnoj zajednici u kojoj su naprednjaci pobedili sa 11:0, naravno, likujući. Nije mu palo na pamet da pomene da je građanima Šapca dojadila vlast marioneta Dušana Petrovića i da taj rezultat ne pripada nesposobnim lokalnim naprednjacima koji godinama nisu u stanju da formiraju gradski odbor jer se unutar tri struje ne podnose međusobno. Naravno, publika je to trebalo da shvati kao još jednu dominaciju neprikosnovenog predsednika.

Baveći se izabranim i efemernim temama Vučić sam sebi nabacuje loptu za trijumfalne šuteve i tako kreira lažnu sliku stvarnosti. Pametno izbegava da se izjasni o bitnim temama: svom predlogu kosovskog problema, formiranju carinske unije između Albanije i Kosova, drastičnom rastu siromaštva u Srbiji, bednim platama i penzijama… Na taj način on (ne)svesno stvara iluziju u koju počinje da veruje, spreman da je brani kao najveću istinu i stvarnost. I tu upada u opasan procep između onoga što govori i onoga što radi. Tenzije koje se iza ovoga stvaraju samo pokazuju da nategnuto stvaranje dobrog utiska više nema efekte kakvi su postojali do sada. Preterano raubovanje uvek ima neumitan kraj… „Jednu državu i društvo neće razoriti razbojnici i požari, već kad se ukrste glupost, ravnodušnost i mržnja“, zapisao je Anton Čehov, ne znajući da će ova misao biti davna skica današnje Srbije.

 

POŠTOVANI ČITAOCI,

BEOGRADSKI GLAS ĆE NAKON IDUĆEG BROJA (20. JUNA) PREĆI NA 15-DNEVNO IZLAŽENJE TOKOM LETNJEG PERIODA – HVALA NA RAZUMEVANJU

REDAKCIJA

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 24. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas