Politika, beogradski glas
Kolumna

Nova 2019. godina će biti prelomna za EU: Suverenitet umesto kolonizacije

Piše: Saša Radulović, predsednik Programskog saveta DJB i narodni poslanik

Beogradski glas – Naredna godina će biti prelomna za EU. U martu je Bregzit, u maju su izbori za Evropski parlament. Nemačka pokušava da od EU napravi novu svetsku silu, sa svojom vojskom, valutom i politikom, kojom će upravljati. Makron to podržava, zato i slabi u Francuskoj.

Na svetskoj sceni je otvoren sukob unutar zapada. Taj sukob je prisutan i između država zapada i unutar samih država između različitih političkih opcija. Sukob je između korporativnog globalizma i državnog suvereniteta. Da li snagu u društvu treba da imaju izabrani predstavnici naroda ili globalne korporacije i nadnacionalne strukture? DJB vodi državotvornu politiku i smatra da Srbija treba da prati politiku suvereniteta država.

Sve velike sile su kolonijalne sile, ali imaju različit pristup svetu koga kolonizuju. Rusija i Kina su, zarad sopstvenih interesa naravno, oduvek na stanovištu poštovanju državnog suvereniteta. U SAD-u je dolaskom Trampa došlo do promene. Tramp i Republikanska stranka u SAD-u su im se pridružili. Klintonovi i Demokratska stranka u SAD-u su na poziciji korporativnog globalizma.

Države EU su pred izborom da li će učestvovati u trećoj avanturi Nemačke u ostvarenju dominacije Evropom pod plaštom EU i stvaranja nove svetske sile. Britanija je svoj odgovor već dala. Deo Francuske u žutim prslucima gleda u pravcu Frexita. Italija, skandinavske zemlje takođe.

Srbija bi trebala da podrži talas tih promena u Evropi, da ojača svoj suverenitet, da učestvuje u stvaranju novog poretka u Evropi zasnovanog na saradnji suverenih država. Srbija treba da napusti EU integracije jer su postale poligon za kolonizaciju od strane Nemačke. Prvi korak je da sa grbače skine sve koji su učestvovali, učestvuju i direktno pomažu kolonizaciju Srbije: i sadašnju i bivšu vlast.

Želim nam svima srećnu i uspešnu Novu 2019. godinu.

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Avatar

Nikola Stankovic

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas